Preskocit navigáciu

68. výročie ukončenia II. svetovej vojny


68. výročie ukončenia II. svetovej vojny

Pri príležitosti 68. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom sa dňa 7. mája 2013 v Prešove uskutočnil pietny akt kladenia vencov k Pamätníku osloboditeľov na námestí mesta Prešov a k Pamätníku obetiam gestapa na ulici Konštantínovej. Pred budovou Mestského úradu sa v tento deň stretli mnohí, ktorí svojou účasťou prišli vzdať úctu a vďaku bojovníkom, ktorí sa zapojili do bojov za slobodu tejto krajiny a ktorí za ňu neváhali položiť aj svoj život. Na spomienkovom stretnutí sa zúčastnil veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník Martin Michalko, ktorý sa pridal do „pochodu úcty a vďaky“ spolu s náčelníkom štábu vrtuľníkového krídla podplukovníkom Pavlom Klučerovským, hlavní predstavitelia prešovskej samosprávy, štátnej správy a organizácií. Zhromaždenie zorganizovali prednosta Prešovského samosprávneho kraja v spolupráci s predsedom Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Súčasné ozbrojené sily Slovenskej republiky reprezentovali príslušníci prešovskej brigády aj pred samotným položením vencov k pamätníkom, tým, že predviedli súčasnú techniku, výzbroj a výstroj profesionálnych vojakov OS SR počas podujatia, pripraveného Vojenským historickým oddielom ČAPAJEV, ktorého členovia predvádzali historickú výstroj. Návštevníci a okoloidúci si popoludní na prešovskej Hlavnej ulici tak mali možnosť porovnať „staré s novým“.

Nielen organizovanie takýchto osláv, ale aj prednesené slová vyvolávajú v srdciach zúčastnených vždy tichú spomienku na týchto hrdinov, ktorí zahynuli počas najväčšej tragédie u v dejinách ľudstva. V tento významný deň príslušníci 2. mechanizovanej brigády vzdali hold padlým aj v ďalších mestách – Sabinov, Kežmarok, Bardejov, Trebišov a Humenné, čím prispeli k dôstojnému priebehu týchto pietnych aktov. Buďme teda stále hrdí na svojich predkov, ktorí sa navždy zapísali do dejín protifašistického odboja a zostávajú stálym vzorom a súčasťou našich národných a vojenských tradícií.


68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny68. výročie ukončenia II. svetovej vojny

Autor: npor. ČINČÁROVÁ - CIMIC 2.mb , Foto: por. VOJTAŠKOVÁ - CIMIC 2.mb - Dátum: 17.05.2013
Čítanosť: 8037
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share