Slováci na medzinárodnej súťaži vojenských zručností


Slováci na medzinárodnej súťaži vojenských zručností

Slovenské modré barety na Cypre zavŕšili intenzívnu takmer dvojtýždňovú prípravu na medzinárodnej súťaži Military skills competition (MSC - súťaž vojenských zručností) svojou účasťou, ktorá sa konala dňa v stredu 22. mája 2013 v Nikózii. MSC je tradičnou súťažou vyhlasovanou veliteľom UNFICYP a koná sa každý polrok, v máji a v novembri.

Intenzívne sústredenie pred MSC prebiehalo od 13. do 21. mája 2013 v priestoroch HQ Nikózia a zúčastnilo sa ho deväť družstiev. Výcvik pozostával z teoretickej a praktickej časti, pričom z teoretickej časti sa kládol dôraz najmä na orientovanie v teréne - topografia, rozpoznávanie vojenskej techniky, reakciu na rôzne typy vojenských incidentov, streľbu zo zbrane, „zborku a rozborku“ zbraní a z bežeckých disciplín.

Hlavne fyzická príprava prebiehala omnoho skôr, takmer dva mesiace pred súťažou, keď určení súťažiaci zo slovenského družstva začínali ranným behom už o piatej ráno. Medzi bežcov s najväčším zanietením a výdržou nepochybne patril aj rotmajster Ivo Gubala.

Praktická časť pozostávala z prekážkovej dráhy, behu na 7 km so záťažou 12 kg/1 osoba, preverenia streleckých, vodičských a ďalších iných silových, či vytrvalostných schopností jednotlivcov i celého družstva.

Slovenské družstvo, pozostávajúce zo siedmich súťažiacich, riadil nadporučík Boris Miškov, ktorý súťaž zhodnotil ako novú a zaujímavú skúsenosť nielen pre neho osobitne, ale pre každého zo zúčastnených. Potvrdil, že porovnávať a súťažiť v medzinárodnom prostredí bolo veľkým prínosom pre všetkých súťažiacich.

Po spočítaní bodov rozhodcami bolo poradie nasledovné. Tretie miesto si odniesol zmiešaný tím zo Sektoru 1, pozostávajúci z členov špeciálnych jednotiek - argentínskych, čílskych a paraguajských ozbrojených síl. Druhé miesto získali príslušníci Sektoru 2 – Veľká Británia.

Prvé miesto patrilo zmiešanej jednotke MFR, kde Slovensko reprezentoval rotmajster Rastislav Matija a desiatnik Jozef Juriga.

Každá krajina zúčastňujúca sa MSC mala svojich fanúšikov. Inak to nebolo ani v prípade slovenského družstva, ktoré prišiel osobne podporiť veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný a množstvo ďalších Slovákov, ktorí povzbudzovali slovenské družstvo hlasnými pokrikmi, trúbením, národnými vlajkami a špeciálne upraveným alegorickým vozidlom s dvomi reproduktormi, povzbudzujúcimi náš tím slovenskými pesničkami.

Hoci slovenský tím skončil na peknom štvrtom mieste, neuspokojil sa s týmto výsledkom a za veľkú výzvu do budúcnosti považuje opätovnú účasť v najbližšej MSC, ktorá bude v novembri 2013.


11112222333

Autor: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP , Foto: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP - Dátum: 24.05.2013
Čítanosť: 4990
Verzia pre tlač

Skočiť na menu