Preskocit navigáciu

Deň detí s Ozbrojenými silami


Deň detí s Ozbrojenými silami

Dňa 1. júna 2013, už od skorých ranných hodín pokračovali prípravy XVI. ročníka podujatia „Deň detí s Ozbrojenými silami Slovenskej republiky“, ktorý sa tento krát konal v Giraltovciach. Ani nepriaznivá predpoveď počasia neodradila množstvo malých aj veľkých návštevníkov, aby oslávili tento deň v priestoroch cvičného futbalového ihriska.
Prešovská brigáda ozvláštnila deťom ich sviatok statickými ukážkami bojovej techniky T-72 (tank), ktorý mali možnosť ozdobiť svojimi papierovými výtvormi v rámci sprievodnej aktivity - „modernizácia očami detí“. V akcii predviedli vojaci z Trebišova bojové vozidlo pechoty (BVP 1) v časti ukážok s názvom „Sústredená paľba na vrtuľník s vysadnutím a nasadnutím mechanizovaného družstva do BVP“. Ďalej tu bola možnosť obdivovať samohybnú kanónovú húfnicu (ShKH vz. 2000), nazývanú tiež Zuzana, ktorá prišla spolu s odmínovacím zariadením Božena, Aligátorom DPP, Tatrapanom a Komatsu z práporov a jednotiek 2.mb, dislokovaných v Michalovciach.
Ukážky, ktoré boli naozaj dynamické, prebiehali pod taktovkou príslušníkov prieskumnej roty z Prešova. Ich profesionalitu sme mali možnosť pozorovať, nielen pri predvádzaní boja zblízka a cvikov so zbraňou, tzv. „weapon handling“, ale aj počas celého dňa, kedy sa trpezlivo venovali deťom pri bojovom prieskumnom vozidle – Svatava (BpSV), kde dovolili záujemcom prezrieť si interiér a vyskúšať niektoré zo systémov.
Zatiaľ, čo deťúrence zdolávali mnohé súťažné disciplíny, ktoré na ne nastražili regrutačné skupiny Personálneho úradu, predseda organizačného výboru tejto aktivity plukovník Ladislav Dovhun, spolu s veliteľom posádky Prešov plukovníkom Martinom Michalkom, primátorom mesta Giraltovce Jánom Rubisom a pani Mellenovou zo Slovenského potravinárskeho zväzu, privítali náčelníka Generálneho štábu generálporučíka Petra Vojteka pred Mestským úradom.
Oficiálna časť sa konala v priestoroch Mestského úradu a pri pamätníku, kde sa uskutočnil akt kladenia vencov hlavných predstaviteľov Ozbrojených síl SR. Tí, však v sprievode Vojenskej hudby navštívili aj priestor, kde v plnom prúde bežal kultúrno-zábavný program. Nechýbali v ňom prelety vrtuľníkov a následné zoskoky príslušníkov vzdušných síl OS SR s vlajkami NATO a SR, show program Čestnej stráže OS SR, ukážky zásahu vojenských policajtov a ich psov a mnohé vystúpenia tanečných, ale aj hudobných skupín.
Súbežne s týmto, na zážitky bohatým podujatím, organizovaným pre všetky deti z Giraltoviec a širokého okolia, prebiehal aj branno–športový pretek „Vojenský profesionál“. Vo farbách 2. mechanizovanej brigády súťažilo sedemčlenné družstvo. Príslušníci 2.mb boli na záver odmenení najvyššími predstaviteľmi OS SR, keďže konečným víťazom sa stal príslušník prlogp Prešov práporčík Marek Mockovčiak a v celkovom poradí skončili na peknom treťom mieste desiatnik Jaroslav Hasara a hneď za ním sa umiestnil ako štvrtý, rotný Dušan Galajda, obaja príslušníci z prieskumnej roty 2. mechanizovanej brigády.
Výsledkom tohto zaujímavého dňa bolo, že si všetci odniesli len pozitívne pocity a my sa môžeme tešiť na ďalšie stretnutie o rok.


Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami Deň detí s Ozbrojenými silami

Autor: npor. Ľudmila ČINČÁROVÁ - CIMIC 2.mb , Foto: npor. Ľudmila ČINČÁROVÁ - CIMIC 2.mb - Dátum: 01.06.2013
Čítanosť: 8039
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share