Preskocit navigáciu

Záložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a Hercegoviny


Záložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a Hercegoviny
Slovenská jednotka okamžitej zálohy pre operáciu EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine ako súčasť Mnohonárodného práporu (MNBn – Multinational Battalion) zavŕšila svoje dvojtýždňové pôsobenie v zahraničnej operácii dosiahnutím statusu „Mission Ready in Theatre“ (plná operačná spôsobilosť v mieste nasadenia).

Počas náročného medzinárodného cvičenia „Quick response 2“ (Rýchla reakcia 2), ktoré prebiehalo v dňoch 2. – 13. septembra, ukázali svoje schopnosti vojaci z 12. mechanizovaného práporu pod velením veliteľa roty kapitána Petra Melníka. Prvá časť cvičenia prebiehala v kasárňach Rajlovac v Sarajeve, kde okamžité zálohy zo Slovenska a Rakúska plnili úlohy typické pre operácie na podporu mieru. Rôzne scenáre si vyžadovali rýchle a presné reakcie na udalosti ako boj v zastavaných priestoroch, zvládanie občianskych nepokojov, evakuácia osôb, prieskumné operácie či výstavba checkpointov.

Počas riadenia týchto operácii boli všade prítomní pozorovatelia z európskych krajín, ktorí sledovali proces plánovania operácie, vydávanie úloh podriadeným veliteľom a kooperáciu a podávanie hlásení nadriadenému stupňu. „Musím uznať, že slovenskí vojaci prekonali všetky naše očakávania. Urobili vynikajúci dojem perfektným načasovaním operácií a bezchybným plnením úloh, svojou disciplínou a odhodlaním.“ vysvetlil náčelník operačného oddelenia MNBn maďarský kapitán Lázsló Nagy – príslušník Maďarskej armády.

V druhom týždni sa vyše štyristo príslušníkov MNBn presunulo do 120 kilometrov vzdialeného mesta Mostar do kasárni Livac, kde sa k nim pripojila rota z Ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny. Vojaci troch armád sa stretli na opustenom vojenskom letisku, kde si počas spoločného výcviku vyskúšali vzájomnú spoluprácu. Medzinárodné cvičenie vyvrcholilo 12. septembra v kasárňach Livac, kde veliteľ MNBn podplukovník Christoph Blasch zorganizoval „DV Day“ (Distinguished Visitors Day), na ktorý prijali pozvanie Minister obrany Bosny a Hercegoviny Zekerijah Osmica, vedúci veliteľskej štruktúry EÚ v Neapole pre vojenskú operáciu Európskej únie v Bosne a Hercegovine generálporučík Leonardo Di Marco, veliteľ Operačného štábu Ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny generálmajor Anto Jeleč, veliteľ EUFOR generálmajor Dieter Heidecker a ďalší pozvaní hostia.

Generálporučík Di Marco vo svojom príhovore zdôraznil význam cvičenia. „Budovanie kapacít a školenie Ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny a ich schopnosť udržať bezpečné prostredie sú jadrom misie EUFOR. Vlastný systém vzdelávania a spoločné možnosti výcviku vo veľkej miere prispievajú k dosahovaniu medzinárodných štandardov.“

Slovenská jednotka IRR ALTHEA (Intermediate Regional Reserve) sa 15. septembra v nočných hodinách vrátila zo svojho pôsobenia v Bosne a Hercegovine na Slovensko a aj naďalej zostáva v pohotovosti, ktorá trvá do konca roka 2013. V prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie v krajine môže veliteľstvo EUFOR povolať slovenskú jednotku do Bosny a Hercegoviny na 30 dní. Vojaci z Nitry vynikli počas cvičenia hlavne v  technikách zvládania nepokojov plným nasadením svojich síl a vojenskej techniky - obrnených automobilov Aligátor.

Záložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a HercegovinyZáložná jednotka operácie EUFOR sa vrátila z Bosny a Hercegoviny

Autor: npor. Peter Poldruhák , Foto: npor. Peter Poldruhák - Dátum: 16.09.2013
Čítanosť: 8342
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share