Preskocit navigáciu

Slávnostné zhromaždenie topoľčianskej brigády ku Dňu Ozbrojených síl SR


Slávnostné zhromaždenie topoľčianskej brigády ku Dňu Ozbrojených síl SR

Deň Ozbrojených síl Slovenskej republiky si pripomenuli 20. septembra vojaci a zamestnanci topoľčianskej brigády za prítomnosti funkcionárov 1. mechanizovanej brigády  na slávnostnom nástupe v Jaselských kasárňach.

Na úvod slávnostného zhromaždenia veliteľ 1. mechanizovanej brigády (1.mb) plukovník gšt. Ján Bujňák privítal nielen topoľčianskych príslušníkov, ale aj príslušníkov z veliteľstiev OS SR pôsobiacich na cvičení SLOVAK ENDEAVOR 2013 a následne bol náčelníkom štábu brigády podplukovníkom Ľubomírom Podhorcom vyhlásený Rozkaz prezidenta SR ku Dňu ozbrojených síl SR.

 „20 rokov neoslavujeme 22. septembra náhodne. Je to dátum spojený s udalosťami  z rokov 1848 a 1849, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie slovenského národa. Osobitne významným dňom sa stal 22. september 1848, keď pri Brezovej pod Bradlom slovenskí dobrovoľníci dosiahli prvý bojový úspech. Toto ozbrojené vystúpenie sa do histórie zapísalo ako prvé víťazstvo slovenských dobrovoľníkov. Vyvolalo veľké oduševnenie ľudu a zvýšilo bojové odhodlanie dobrovoľníkov,“ citoval z rozkazu prezidenta SR náčelník štábu brigády.

Od víťazného bojového úspechu slovenských dobrovoľníkov uplynulo už 165 rokov a na ich počesť si podľa Bujňáka aj topoľčianska brigáda a jej podriadené súčasti každoročne pripomínajú 22. september ako Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky. „Preto si aj naďalej svojím zodpovedným plnením povinností a celoživotným vzdelávaním rozvíjajme odkaz našich predchodcov ako zdroj národných a vojenských tradícií Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Vážme si odhodlanie, vysokú bojovú morálku slovenských dobrovoľníkov, ktorých statočnosť a pevná viera vo víťazstvo sa premietla aj do neskorších bojov o našu slobodu. Buďme hrdí aj na odvážne skutky a odvahu slovenských dôstojníkov a vojakov pri plnení nebezpečných úloh s nasadením vlastného života v mierových operáciách, v ktorých   preukazujú oddanosť a lásku k svojej vlasti,“ dodal na záver veliteľ brigády.

Počas slávnostného nástupu bol veliteľom topoľčianskej brigády pasovaný príslušník Veliteľstva a štábu 1. mb poručík Ján Lajčok do vojenskej hodnosti nadporučík,  ktorý bol zároveň  na základe Personálneho rozkazu ustanovený do funkcie starší dôstojník Oddelenia plánovanie operácií Odboru riadenia a plánovania operácií. Kolegovi prajeme veľa úspechov a sily v ďalšej vojenskej kariére!


Slávnostné zhromaždenie topoľčianskej brigády ku Dňu Ozbrojených síl SRSlávnostné zhromaždenie topoľčianskej brigády ku Dňu Ozbrojených síl SRSlávnostné zhromaždenie topoľčianskej brigády ku Dňu Ozbrojených síl SRSlávnostné zhromaždenie topoľčianskej brigády ku Dňu Ozbrojených síl SRSlávnostné zhromaždenie topoľčianskej brigády ku Dňu Ozbrojených síl SR

Autor: npor. Mgr. Markéta Grácová , Foto: npor. Mgr. Markéta Grácová, rtm. Pavol Frtús - Dátum: 20.09.2013
Čítanosť: 6333
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share