Preskocit navigáciu

Veliteľ brigády medzi vojakmi na Lešti


Veliteľ brigády medzi vojakmi na Lešti

Takmer 800 vojakov a viac ako 200 kusov techniky 22. mechanizovanej práporovej skupiny (22. mprsk) začalo 23. septembra intenzívny výcvik vo výcvikovom priestore vojenského obvodu (VPVO) Lešť. Na oficiálnom začiatku prvého výcvikového dňa bol prítomný aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník Martin Michalko, poverený prípravou 22. mprsk, ktorý vojakov povzbudil, veliteľom poskytol množstvo cenných rád a všetkým pripomenul, nech k plneniu hlavnej priority 2. mechanizovanej brigády vo výcvikovom roku 2013 pristúpia zodpovedne a s plnou vážnosťou. 

Intenzívny výcvik vojaci absolvujú prevažne formou takticko-poradových cvičení, pri ktorých jednotky vo dne i v noci v takmer celom priestore Lešťe vykonávajú obranné, útočné a stabilizačné operácie, ktoré si v takomto rozsahu majú možnosť precvičiť len raz za niekoľko rokov.

Do začiatku certifikačného práporového taktického cvičenia, ktoré sa v Lešti uskutoční 7. - 11. októbra, má veliteľ 22. mprsk podplukovník Ľubomír Rapco jedinečnú príležitosť tento „kolos“ zladiť tak, aby tím CREVAL (Combat Readiness Evaluation – vyhodnotenie bojovej pripravenosti) mohol konštatovať, že jednotka je pripravená na bojové použitie.

Po úspešnej certifikácii bude jednotka v rokoch 2014 a 2015 tvoriť zálohu nasaditeľných síl NATO v zmysle Cieľov síl, ktoré ozbrojené sily plnia v rámci záväzku Slovenskej Republiky ako člena Severoatlantickej aliancie.


Veliteľ brigády medzi vojakmi na Lešti

Autor: npor. Michal Vajda , Foto: npor. Michal Vajda - Dátum: 26.09.2013
Čítanosť: 6110
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share