Preskocit navigáciu

V Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupiny


V Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupiny

Vojenské cvičenie 22. mechanizovanej práporovej skupiny pod názvom Spoločná výzva 2013, ktoré sa v týchto dňoch uskutočňuje vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť za účasti medzinárodného previerkového tímu NATO je podľa veliteľa prešovskej mechanizovanej brigády plukovníka Martina Michalka jednoznačne prioritou v tomto výcvikovom roku pre celú brigádu.

„Som rád, že príslušníci mechanizovanej práporovej skupiny v uplynulých dvoch týždňoch na Lešti ukázali svoju dobrú pripravenosť na plnenie úloh a zladenosť jednotlivých súčastí skupiny. Preto verím, že splnia aj úlohy taktického cvičenia s bojovou streľbou,“ spokojne konštatuje veliteľ brigády.

Pripraviť mechanizovanú práporovú skupinu na prípadné nasadenie do operácie v prípade požiadavky NATO je hlavnou úlohou Pozemných síl v tomto roku. Mechanizovaná práporová skupina je v zmysle Cieľa Síl L0035 medzinárodným záväzkom Slovenskej republiky voči NATO a v roku 2014 až 2015 ju bude tvoriť jednotka, ktorej hlavnú časť tvorí michalovský mechanizovaný prápor. Zostavu práporovej skupiny ďalej dopĺňa rota zásob a prepráv, ženijná čata, delostrelecká palebná batéria, raketometná čata a taktický PSYOPS tím (tím pre psychologické operácie) z podriadenosti Pozemných síl, protilietadlová čata, národný podporný prvok a čata Vojenskej polície.

V Lešti cvičí celkovo 1039 vojakov s 283 kusmi techniky. Práve preto, že práporová skupina pozostáva z toľkých súčastí bolo podľa jej veliteľa, podplukovníka Ľubomíra Rapca pre veliteľov dôležité naučiť sa čo najlepšie ich všetky využívať pre konečné splnenie úloh. „Nebola to pre nich jednoduchá úloha. Veď väčšina z nich sa v takejto situácii ocitla po prvý raz. Ale dnes už môžem s uspokojením povedať, že velitelia sa naučili všetky pridelené sily a prostriedky umne využívať. Vyskúšali si to už v priebehu rotných taktických cvičení i v rámci zladenia pred týmto cvičením,“ poznamenáva podplukovník Rapca.

Počas celého vyvedenia v Lešti sa môže spoľahnúť na veľmi dobrú prácu kapitána Maroša Žoffčáka a nadporučíka Jána Štepitu z operačného oddelenia, veliaceho poddôstojníka práporu štábneho nadrotmajstra Jozefa Antolíka, veliteľa 1. roty kapitána Jozefa Durkota, veliteľa 2. roty kapitána Petra Tvarušku, veliteľa 3. roty kapitána Bartolomeja Balogha, ale aj veliteľa roty bojového zabezpečenia kapitána Štefana Kucharského a veliteľa roty bojovej podpory kapitána Martina Sochu. Reálnosti výcviku pomohlo podľa veliteľa práporu aj využívanie jednotlivých prvkov taktického simulátora Miles 2000.

Práporová skupina je preverovaná a certifikovaná medzinárodnou komisiou NATO 7. až 9. októbra počas taktického cvičenia s bojovou streľbou pod názvom Spoločná výzva 2013. Cieľom výcviku vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť je dosiahnuť pripravenosť deklarovaného príspevku 22. mechanizovanej práporovej skupiny (22.mprsk) a po jeho úspešnej certifikácii podľa normy NATO – CREVAL zaradiť ho do zálohy nasaditeľných síl NATO. V súlade s požiadavkami hlavného veliteľa Spojeneckých síl v Európe (SACEUR) budú Ozbrojené sily SR pripravené nasadiť, udržiavať a po splnení úloh stiahnuť deklarované jednotky 22. mechanizovanej práporovej skupiny v termíne od 1. januára 2014 do 31. decembra 2015.


V Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupinyV Lešti finišuje príprava mechanizovanej práporovej skupiny

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 09.10.2013
Čítanosť: 6838
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share