Preskocit navigáciu

Mentorský tím ukončil prípravu na Afganistan


Mentorský tím  ukončil prípravu na Afganistan

V priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch a kasární nitrianskeho mechanizovaného práporu vyvrcholila tento týždeň príprava slovenského  poradenského tímu MSF KDK AT (Mobile Strike Force Kandak Advisory Team). Od januára 2014 bude poskytovať poradenstvo Manévrovému práporu rýchlej reakcie Afganskej národnej armády.

Veliteľ nitrianskeho mechanizovaného práporu a zároveň aj poradenského tímu podplukovník Štefan Acsai konštatuje, že v predchádzajúcom období sa kľúčový personál tímu pripravoval dva týždne vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (VJVM) v Martine. Časť príslušníkov tímu má za sebou aj rekognoskáciu v mieste pôsobenia v Afganistane. Počas prípravy boli využité skúsenosti z národnej a nadnárodnej prípravy doterajších slovenských príspevkov, ktoré boli nasadené v rámci operačných výcvikových a styčných tímov a vojenských poradenských tímov v afganskej provincii Uruzgan od decembra 2008 do júla 2013.

„Väčšina príslušníkov tímu je z mechanizovaného práporu Nitra, doplnili ich niektorí špecialisti, ktorými náš útvar nedisponuje. Jedna časť jednotky odchádza do Afganistanu v novembri a druhá v decembri. Zo zahraničných misií a operácií má skúsenosť dve tretiny jednotky, z toho jedna tretina už bola v ISAF, ale nikto nepôsobil v poradenskej činnosti. Vieme, že práca poradcov si vyžaduje rozsiahle odborné vedomosti a najmä špecifický prístup k príslušníkom Afganskej národnej armády. Preto sme sa v príprave sústredili práve na tieto otázky,“ hovorí podplukovník Acsai. Pri svojej práci sa mohol plne spoľahnúť na svojich skúsených spolupracovníkov z útvaru, ako je náčelník operačného oddelenia kapitán Michal Soliar, kapitán Marián Šimon či nadporučík Ivan Petrík. Pre podplukovníka Acsaia  to bude už piata medzinárodná skúsenosť (dva razy pôsobil v KFOR v Kosove a dva razy v ISAF v Afganistane).

Celú prípravu poradenského tímu starostlivo sledoval aj hodnotiaci tím veliteľa Pozemných síl. Jeho predseda, ktorým bol zástupca veliteľa topoľčianskej mechanizovanej brigády plukovník Zoltán Iboš, po jej ukončení mohol spokojne konštatovať, že poradenský tím je pripravený na plnenie úloh. Až do odchodu do Afganistanu budú jeho príslušníci pokračovať v udržiavacom výcviku. V jeho rámci doladia a odstránia všetky zistené nedostatky. „Dôraz sme v príprave kládli najmä na psychickú prípravu ľudí, pretože ich čakajú rozdielne podmienky z hľadiska mentality, kultúrnych a náboženských zvyklostí. Musia tieto zvláštnosti vedieť pochopiť a tolerovať,“ pripomína plukovník Iboš.

Slovenský poradenský tím MSF KDK AT nadviaže na prácu, ktorú doteraz v Afganistane robila americká jednotka.


Mentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na AfganistanMentorský tím  ukončil prípravu na Afganistan

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 18.10.2013
Čítanosť: 8022
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share