Preskocit navigáciu

V Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCW


V Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCW
V priestoroch výcvikového, analytického a zásobovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Čereňanoch prebieha v týchto dňoch výcvik tímu OPCW (Medzinárodná organizácia pre zákaz chemických zbraní) v rámci slovenských záväzkov. Jeho Výcvikové a testovacie centrum RCHBO (VTC RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch je jedinečné v celom stredoeurópskom regióne. Umožňuje výcvik s reálnymi toxickými chemickými látkami nielen pre naše ozbrojené sily, ale aj pre armády ďalších krajín NATO a inšpektorov OPCW.

Príprava tímu pre OPCW je podľa veliteľa rožňavského práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany podplukovníka Olivera Toderišku jednou z najdôležitejších úloh, ktoré v súčasnosti útvar plní (okrem prípravy vyčlenených jednotiek pre NRF 2014). Veliteľom tímu je kapitán Marcel Uharček, ktorý pôsobí ako veliteľ ťažkej roty dekontaminácie. Značná časť členov tímu pôsobila ešte do apríla tohto roku spoločne so svojím veliteľom v operácii ISAF v Afganistane. Veliteľ tímu sa pri príprave môže plne spoľahnúť na odbornú zručnosť svojich podriadených: veliteľa družstva dekontaminácie osôb rotného Mareka Dudiča, veliteľa družstva diaľkovej detekcie čatára Milana Nechanického, veliteľa družstva radiačnej, chemickej a biologickej ochrany rotného Mareka Kacvinského či staršieho mechanika – vodiča družstva dekontaminácie výzbroja a techniky desiatnika Mateja Leškováča.

„Som rád, že som bol vybraný do tímu pre OPCW. Je to pre mňa nová výzva,“ hovorí rotný Kacvinský. Tím pozostáva z organických jednotiek rožňavského práporu RCHBO, družstva dekontaminácie techniky a jednotiek roty radiačného, chemického a biologického prieskumu. Celý tím v nasledujúcom období čaká zvládnutie etapy výcviku družstva, kontrolné cvičenie zladenosti družstiev a následne certifikácia, aby mohol od prvého januára 2014 plniť v prípade potreby zo strany OPCW úlohy a splniť tak záväzok Slovenskej republiky v tejto oblasti.

V Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCWV Zemianskych Kostoľanoch sa pripravuje tím OPCW

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 05.11.2013
Čítanosť: 6695
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share