Preskocit navigáciu

Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl


Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl
Slovenských vojakov na najväčšom spojeneckom cvičení jednotiek Síl rýchlej reakcie NATO – NRF (NATO Response Force) navštívil 7. novembra v Poľsku veliteľ Pozemných síl OS SR brigádny generál Ondřej Novosad.
 
Na cvičení spojeneckých síl pod názvom STEADFAST JAZZ 2013, ktoré sa uskutočnilo v Poľsku, Estónsku a Lotyšsku aj za účasti slovenských vojakov, sa brigádny generál Novosad zúčastnil v rámci delegácie štátneho tajomníka MO SR Miloša Koterca.
 
Slovenskú republiku na cvičení zastupovalo 23 príslušníkov z rožňavského práporu RCHBO a päť vojakov zo Základne mobilných komunikačných a informačných systémov z Ružomberka. Cvičenie riadilo veliteľstvo Spojeneckých síl (JFC) v holandskom Brunssume. „Pozemné sily na cvičení zastupovalo 23 vojakov, z toho jeden na veliacom poste v Lotyšsku. Zabezpečovali špeciálne spôsobilosti pre mnohonárodný prápor RCHBO pod francúzskym velením. Verím, že naši vojaci presvedčili, že sú pevnou súčasťou tejto taktickej jednotky,“ uviedol veliteľ Pozemných síl brigádny generál Novosad. Podľa generála Pozemné sily prípravou príspevku do NRF zároveň splnili jednu zo svojich hlavných úloh výcvikového roka.
 
Cieľom cvičenia bolo zladiť činnosť jednotiek z rôznych krajín NATO a certifikovať jednotky NRF, ktoré budú v roku 2014 v nepretržitej pohotovosti a budú okamžite reagovať na bezprostredne hrozby. Mnohonárodný prápor, do ktorého patria aj príslušníci práporu RCHBO Rožňava, bude v nepretržitej pohotovosti počas celého roka 2014 na plnenie odborných úloh. Jeho úlohou bude zasiahnuť v prípade incidentov spojených s únikom a zneužitím rádioaktívnych, chemických a biologických látok a priemyselných toxických látok.

Cvičenie STEADFAST JAZZ 2013 sa uskutočnilo v dňoch 29. októbra až 9. novembra na území Českej republiky, Estónska, Lotyšska, Nórska a Poľska. Celkovo sa na ňom zúčastnilo 6000 vojakov zo 17 členských  štátov NATO a Švédska, Fínska a Ukrajiny.


Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl Najväčšie aliančné cvičenie v tomto roku navštívil veliteľ pozemných síl

Autor: Sekretariát Vel PS , Foto: Steadfast Jazz - Dátum: 11.11.2013
Čítanosť: 8098
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share