Preskocit navigáciu

Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť


Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť

Plnú operačnú pripravenosť zahlásila ďalšia zo slovenských jednotiek, ktoré tvoria nový príspevok Slovenskej republiky do operácie ISAF v Afganistane. Po jednotke SOAG, ktorá poskytuje poradenstvo jednotke afganských špeciálnych síl, je aj slovenský Poradenský tím afganských bezpečnostných síl MSF SFAT (Mobile Strike Force Security Forces Advisory Team) po absolvovaní poslednej fázy výcviku na území Afganistanu pripravený poskytovať poradenskú činnosť afganskej jednotke rýchlej reakcie.

Tridsaťtri príslušníkov SFAT tímu sa v januári pripojilo k pätnástim kolegom z predsunutej skupiny pôsobiacej v Afganistane už od novembra minulého roku. Kompletná jednotka sa stretla 15. januára na predsunutej základni v provincii Zábul, ktorá bude miestom ich nasadenia. Poradenský tím je v operácii podriadený 2. pešiemu práporu RAMROD (2/2 Infantry Battalion), ktorého veliteľom je americký podplukovník Eric Lopez. „Slovenskí vojaci sú veľmi dobre vycvičení, sú cieľavedomí a odhodlaní pre svoju prácu. Som veľmi rád, že mám možnosť s nimi spolupracovať. Po ich príchode na základňu sme sa s mojím štábom rozhodli preveriť spoluprácu amerických a slovenských jednotiek spoločnou operáciou Desert Storm (Púštna búrka),“ povedal na adresu slovenského poradenského tímu podplukovník Lopez.

Spoločná operácia začala v skorých ranných hodinách 30. januára. Spoločný konvoj slovenských a amerických vojakov sa presunul približne 20 kilometrov od základne, kde bol simulovaný výbuch nástražného systému pod jedným z vozidiel. Počas nevyhnutných opatrení, ktoré vojaci vykonávali, došlo k simulovaným zraneniam slovenských vojakov, čo preverilo zdravotníkov v ošetrovaní zranených na bojisku. Strelecké schopnosti overili streľby z ťažkých lafetovaných zbraní kalibru 12,7 mm a osobných ručných zbraní príslušníkov jednotky. Slovenský letecký navádzač (JTAC - Joint Terminal Attack Controller) reálne navádzal paľbu amerických bojových vrtuľníkov a vyžiadal delostrelecké paľby (CFF – Call For Fire) na určené ciele. Americká delostrelecká jednotka podporovala slovenskú jednotku paľbou z palebného postavenia na základni z 155 mm húfnice M777 na vzdialenosť sedemnástich kilometrov.

Na celú operáciu dohliadal aj veliteľ slovenského kontingentu v Afganistane plukovník Svetozár Bohuš spolu s veliteľom americkej brigády (CTF DUKE - Combined Task Force Duke) plukovníkom Williamom Ostlundom. „Slováci ukázali, že majú vynikajúce strelecké schopnosti a perfektne pripravených zdravotníkov. Som veľmi spokojný s výsledkami tejto operácie, preto som presvedčený, že poradenský tím bude schopný v najbližších dňoch začať školiť afganských vojakov“ dodal veliteľ brigády.

Veliteľom slovenského poradenského tímu pre afganské jednotky je podplukovník Štefan Acsai z 12. mechanizovaného práporu z Nitry. Pre Acsaia je to už tretie nasadenie v Afganistane. „Chlapci v tejto operácii dokázali, že sa na nich môžem spoľahnúť v každej situácii. Som hrdý na to, že mám takýchto podriadených, a že v každej sekunde dodržujú naše heslo – "Not for self, but for all, (Nie za seba, ale za všetkých)“, dodal veliteľ Acsai.


Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť Poradenský tím v Afganistane zahlásil operačnú pripravenosť

Autor: OS SR - npor. Peter Poldruhák , Foto: OS SR - npor. Peter Poldruhák, čat. Andrej Kačinec - Dátum: 04.02.2014
Čítanosť: 4650
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share