Preskocit navigáciu

Otvorenie dráhy a učebne C-IED


Otvorenie dráhy a učebne C-IED

       Veliteľ prešovskej brigády plukovník Martin Michalko dňa 26. februára 2014 slávnostne otvoril C-IED (Counter - Improvised Explosive Device) dráhu a učebňu na Bielej Hore a v Michalovciach.
       Súčasťou postavenia dráhy v priestore Bielej Hory bolo i zriadenie učebne  C-IED v priestoroch ženíjnej roty 2. mechanizovanej bridády (2.mb) v posádke Michalovce, ktorá slúži k výcviku samotného C-IED, ženíjnej príprave a vykonávaniu kurzov špecialistu na prieskum na prítomnosť výbušných prostriedkov EOR (Explosive Ordnance Reconnaissance).
       Postavením tejto dráhy sa otvárajú možnosti udržiavania nadobudnutých skúseností z predchádzajúcich absolvovaných kurzov C-IED. Ako zdôraznil veliteľ ženíjnej roty 2. mb kapitán Martin Ocilka: „Táto dráha je primárne určená k výcviku špecialistov na prieskum na prítomnosť výbušných prostriedkov EOR, výcvik jednotiek 2. mb v oblasti C-IED,  udržiavaciemu výcviku a zdokonaľovacím prípravám vyškolených inštruktorov C-IED a zároveň v prípade potreby takýto kurz sami zorganizovať.“
       Táto dráha taktiež otvára nové možnosti pre výcvik na taktickej úrovni (výcvik jednotlivca a jednotiek) v oblasti stabilizačných, útočných a obranných aktivít. Okrem iného získajú velitelia schopnosti implementovať problematiku C-IED do výcviku jednotiek a štábov OS SR, čo významnou mierou skvalitní najmä pripravenosť jednotiek a štábov vyčleňovaných do vojenských operácií v rámci NATO a EÚ.
       V závere sa veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník Michalko osobne poďakoval príslušníkom, ktorí boli pri výstavbe dráhy najviac zainteresovaní, za ich výborne vykonanú prácu.


Otvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IEDOtvorenie dráhy a učebne C-IED

Autor: npor. Ing. Jaroslav Melega , Foto: npor. Ing. Jaroslav Melega - Dátum: 28.02.2014
Čítanosť: 5939
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share