Preskocit navigáciu

Cerberus 2014 i súťaž na Lešti


Cerberus 2014 i súťaž na Lešti

Príslušníci práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany pozemných síl OS SR z Rožňavy, sú od začiatku tohto roku zaradení ako súčasť síl rýchlej reakcie NATO NRF. V minulom roku v príprave na túto činnosť absolvovali intenzívny výcvik počas prípravy doma na Slovensku, aj v medzinárodnom prostredí.

V tomto roku pokračujú udržiavacím a zdokonaľovacím výcvikom. Jeho súčasťou bolo aj OTC Cerberus 2014 vyčlenenej jednotky, ktoré sa uskutočnilo na Lešti v dňoch 27. až 29. marca. Súčasťou účelového zoskupenia síl pod velením veliteľa prrchbo (Task Force TAJFUN) pre OTC bola aj jednotka z levického mechanizovaného práporu a hasičské družstvo z brigády velenia, riadenia a prieskumu vzdušných síl zo Zvolena a hasičská jednotka zmiešaného krídla Sliač. Hlavnou úlohou bol nácvik spoločných zásahov v oblastiach kontaminovaných neznámymi toxickými chemickými látkami s hromadným postihnutím osôb, spolupráca s civilnými zdravotníckymi a záchranárskymi tímami. V priebehu cvičenia prebiehal v priestore aj IV. ročník súťaže posádok Rýchlej zdravotnej a rýchlej lekárskej pomoci. Organizovalo ju OZ Salus Vitalis na tému: Organizácia zdravotníckeho zásahu pri nehodách s hromadným postihnutím osôb (NHPO). Do spomínanej súťaže sa prvý krát zapojili aj vojenskí zdravotníci z rožňavského práporu rchbo prostredníctvom dvoch dvojčlenných družstiev. V súboji s ozajstnými profesionálmi (30 súťažiacich posádok ) obstáli veľmi dobre.

Cvičenie okrem iného poukázalo na potrebu efektívnej spolupráce pri záchrane ľudských životov spojením civilných a vojenských kapacít. Najmä počas havárií s hromadným postihnutím osôb. Bolo inšpiratívne pre vojenskú i civilnú časť.


Cerberus 2014 i súťaž na LeštiCerberus 2014 i súťaž na LeštiCerberus 2014 i súťaž na LeštiCerberus 2014 i súťaž na LeštiCerberus 2014 i súťaž na LeštiCerberus 2014 i súťaž na LeštiCerberus 2014 i súťaž na Lešti

Autor: pplk. Oliver Toderiška, veliteľ prrchbo , Foto: archív prrchbo - Dátum: 01.04.2014
Čítanosť: 6648
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share