Preskocit navigáciu

Júnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravená


Júnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravená

Taktické cvičenie „DESERT GUARDIANS 2014“ (Púštni strážcovia 2014) konané v dňoch 7. až 17. apríla  vo vojenskom priestore vojenského obvodu Lešť, sa  pre príslušníkov pripravujúcich do operácie ISAF po úspešne vykonaných bojových streľbách skončilo.

Pripravujúci sa 300-členný slovenský tím, ktorí v mesiaci jún opustí Slovenskú republiku z dôvodu plnenia úloh v zahraničnej misii, v zložení z príslušníkov veliteľstva kontingentu, podporného prvku NSE, strážnej jednotky a poradenského tímu MSF SFAT, tak naplnil niekoľkomesačný proces príprav a výcviku pred nasadením do operácie ISAF Afganistan.

Jednotka vykonala prípravu a výcvik podľa stanovených úloh a plánov aj na základe spolupráce s centrom simulačných technológii Lešť a s podporou taktického simulátora MILES 2000. V rámci odbornej a špeciálnej pripravenosti každého jednotlivca a celej jednotky na výkon predurčených úloh bol položený dôraz na výkon strážnej služby (ochrana a obrana tábora), ako aj ďalších úloh nevyhnutne potrebných na plnenie predurčených úloh (striedanie zmien, podávanie hlásení, činnosť na varovné signály, činnosť pri rôznych druhoch napadnutia). Zároveň bola pozitívne ohodnotená mentorovacia činnosť jednotky MSF SFAT, činnosť taktického operačného centra a zručnosť jednotky FPU (Force Protection Unit) počas presunov konvojov, v rámci ktorých boli rozhrávané rôzne incidenty.

Zástupca veliteľa 1. mechanizovanej brigády plukovník Zoltán Iboš, budúci veliteľ slovenského kontingentu, uviedol, že cieľom celého procesu pred nasadením, bolo čo najkvalitnejšie a najeefektívnejšie pripraviť a vycvičiť jednotku na plnenie úloh v plnom rozsahu a v maximálnej miere na všetky možné situácie, ku ktorým môže dôjsť počas plnenia operačných úloh. Intenzita a náročnosť kladená na cvičiacich počas dvojtýždňového výcviku, bola založená na najnovších poznatkoch z priestoru operácie, čím umožnila priblížiť reálnosť prostredia, v ktorom budú onedlho pôsobiť.

„Nakoľko je úroveň vycvičenosti hodnotená veľmi vysoko a samotná činnosť zvládnutá na vysokej profesionálnej úrovni, treba poukázať aj na drobné nedostatky, ktoré je nutné do budúcnosti v čo najväčšej miere minimalizovať“ dodal Iboš na záver.

 

Viac foto nájdete:  http://www.1mb.mil.sk/869/?album=1093 

Júnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie  ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravenáJúnová rotácia na nasadenie do operácie ISAF pripravená

Autor: npor. Mgr. Markéta Grácová , Foto: 1.mb - Dátum: 17.04.2014
Čítanosť: 5744
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share