Preskocit navigáciu

V Rožňave privítali príslušníkov ozbrojených síl SR


V Rožňave privítali príslušníkov ozbrojených síl SR

„Vždy, keď vidím pred sebou vojakov vracajúcich sa z misií, tak ako teraz Vás, mám pocit úľavy a zároveň cítim hrdosť na každého z Vás, každého vojaka - misionára. Pocit úľavy preto, že môžem konštatovať, že ste sa vrátili k svojim blízkym živí a zdraví. A to je to najdôležitejšie. Pocit hrdosti je prirodzený a zaslúžený, pretože naši vojaci v misiách pristupujú k svojej práci zodpovedne a na profesionálnej úrovni. Tak to bolo i vo Vašom prípade. Odmenou za to sú aj medaily, ktoré budú od dnes zdobiť Vašu hruď a budú vypovedať o Vašich splnených úlohách v rámci misie KFOR a ALTHEA. Vy sami najlepšie viete, koľko námahy, ľudskej i vojenskej, je za každou touto medailou.“

I týmito slovami dnes, 2. februára 2009 privítal na slávnostnom nástupe v Rožňave štátny tajomník Ministerstva obrany SR Daniel Duchoň 177 príslušníkov ozbrojených síl SR, ktorí sa vrátili z pôsobenia vo vojenských operáciách KFOR v Kosove a ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny.

Slávnostného nástupu, spojeného s odovzdávaním medailí sa zúčastnili i náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, náčelník Štábu operácií a výcviku Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálmajor Jaroslav Vývlek, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Milan Maxim a ďalší zástupcovia ministerstva obrany a ozbrojených síl SR, ako aj miestnej samosprávy.

K hlavným úlohám našich príslušníkov v misii KFOR v Kosove patrí poskytovanie pomoci humanitárnym organizáciám v ich aktivitách na území Kosova. Príslušníci OS SR vytvárajú podmienky na obnovu mierového spolužitia kosovských Srbov a Albáncov v operačnom priestore práporu, ktorí sú nútení žiť v provizórnych podmienkach. V priestore zodpovednosti roty vykonávajú pravidelné monitorovanie priestorov a objektov miestneho obyvateľstva formou patrolovania, zaisťujú lokálnu infraštruktúru a zabezpečujú nepretržité stráženie srbskej minority.

V operácii ALTHEA plnili vojaci strážnej čaty úlohu vnútornej ochrany Kempu. Príslušníci strážnej čaty vykonávajú mobilné hliadkovanie na patrolovacej ceste, vykonávajú pozorovanie priestoru a obsadzovanie strážnych veží a zabezpečujú služby na hlavnej vstupnej bráne.


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2

Autor: npor. Mário Pažický , Foto: rtm.Radoslav Hvíšč - Dátum: 03.02.2009
Čítanosť: 19934
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share