Preskocit navigáciu

Úspešne sme ukončili odborné taktické cvičenie „CLOSED SKY“


Úspešne sme ukončili odborné taktické cvičenie „CLOSED SKY“

     Po dvanástich týždňoch zabezpečovania prepravy leteckého paliva, na základe reálnej požiadavky Vzdušných síl pre zabezpečovanie letového úsilia Vzdušných síl OS SR, bolo odborného taktické cvičenie (OTC) dnes, 30 mája 2014 ukončené. Cvičenie príslušníkov roty prepravy PHM Dopravného práporu bolo zamerané na cestnú prepravu nebezpečných látok, konkrétne leteckého paliva JET A1.
    Preprava leteckých pohonných hmôt sa realizovala od 17. marca 2014 cisternovými prostriedkami Dopravného práporu Hlohovec. Počas cvičenia bolo k jednotlivým útvarom Vzdušných síl (zk Sliač, vk Prešov, dk Kuchyňa) prepravených 2 110 000 litrov leteckého paliva. Príslušníci roty prepravy PHM tento objem paliva prepravili 25 prevozmi, pri ktorých boli použité cisterny CA-18 so štyrmi cisternovými prívesmi CP-11 na prepravu nebezpečných látok (ADR).
    Cieľ cvičenia sa teda naplnil. Nielen že boli preverené spôsobilosti personálu roty prepravy PHM, ale OTC bolo výbornou príležitosťou pre výcvik roty ako deklarovaného príspevku do Národných cieľov 2013 podľa štandardov NATO, ktoré sa Slovensko zaviazalo vycvičiť a v prípade potreby nasadiť podľa požiadaviek Severoatlantickej aliancie. Rovnako bola naplnená aj požiadavka na preverenie spôsobilosti personálu zabezpečujúceho splánovanie a riadenie cvičenia, keďže dokázali efektívne nastaviť podmienky OTC tak, aby bol výcvik podľa štandardov NATO súčasne aj plnením úloh mierového života.
     Ďalším aspektom, ktorý nie je možné prehliadnuť je fakt, že OTC bolo výbornou príležitosťou pre vnutrorezortnú spoluprácu Brigády bojového zabezpečenia, do ktorej podriadenosti Dopravný prápor patrí, so Vzdušnými silami OS SR, Vojenskou políciou, ktorá zabezpečovala ochranu cisternových konvojov a zásobovacou základňou ZT III v Zemianskych Kostoľanoch, ktorá zabezpečovala dodržanie prísnych nárokov na kvalitu paliva pri jeho doplňovaní.


Úspešne sme ukončili odborné taktické cvičenie „CLOSED SKY“Úspešne sme ukončili odborné taktické cvičenie „CLOSED SKY“

Autor: kpt. Téglašiová - VBrBZ - Dátum: 30.05.2014
Čítanosť: 5039
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share