Preskocit navigáciu

Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená


Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená

Desiata rotácia o sile trinástich profesionálnych vojakov, medzi ktorými je aj veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Ladislav Kisel, dnes 3. júna 2014 absolvovala finálnu prípravu pred vyslaním do vojenskej operácie EÚ ALTHEA tzv. POM (Preparation for overseas movement). Prehliadka zahŕňala kontrolu osobnej výstroje a výzbroje a rovnako aj osobných dokumentov týkajúcich sa zdravotných, finančných, či informačných záležitostí.
Slávnostná nástup pripravenej rotácie sa uskutočnila za prítomnosti veliteľa Síl výcviku a podpory OS SR plukovníka gšt. Martina Stoklasu, veliteľa Brigády bojového zabezpečenia (BrBZ) plukovníka Jozefa Ševčíka a zástupcu veliteľa BrBZ plukovníka Miroslava Ollého, pod patronátom ktorých bola jednotka pripravovaná.
Plukovník Stoklasa, v mene všetkých hostí, poprial pripravenej jednotke veľa úspechov pri riešení úloh spojených s neľahkou situáciou, v ktorej sa Bosna a Hercegovina aktuálne kvôli záplavám ocitla.
„Reprezentujete nielen operáciu EÚ ALTHEA, ale aj Slovensko ako také. Snažte sa pri plnení úloh prispieť každý tým najlepším, čo vo vás je. Nezabúdajte, že každý ste článkom tímu a ťaháte za jeden povraz. Neobávajte sa vniesť do plnenia úloh niečo nové - efektívnejšie, lebo rutina zabíja,“ povedal plukovník Stoklasa vo svojom príhovore.
Úlohou 13 príslušníkov rotujúcej jednotky, ktorí budú pôsobiť na postoch veliteľstva EUFOR a NATO v LOT koordinačnom centre a pozorovacích tímoch v regióne Bosny a Hercegoviny bude najmä monitorovanie bezpečnostnej situácie krajiny, kontakt s miestnym obyvateľstvom a demonštrácia prítomnosti bezpečnostných jednotiek EÚ, ktoré sa aktuálne zapoja aj do pomoci obyvateľstvu pri odstraňovaní následkov povodňového stavu.
Operácia EUFOR - ALTHEA je súčasťou komplexného a koherentného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii krajiny. Je treťou a najväčšou vojenskou operáciou, do ktorej EÚ od svojho vzniku zapojila európske vojská.
Slovenská republika je od 1. marca 2011 veliacou krajinou v regióne Juh a od 1. septembra 2012 vedúcou krajinou v LCC, ktorá dohliada na monitorovanie situácie na celom území Bosny a Hercegoviny.


Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravenáDesiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravenáDesiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravenáDesiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravenáDesiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená 1Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená 1Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená 1Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená 1Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená 2Desiata rotácia do operácie EÚ ALTHEA pripravená 2

Autor: kpt. Téglašiová - VBrBZ - Dátum: 03.06.2014
Čítanosť: 10332
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share