Preskocit navigáciu

Úspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlna


Úspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlna

Za účasti ministra obrany Martina Glváča, náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Milana Maxima, veliteľa pozemných síl brigádneho generála Ondřeja Novosada, ďalších zástupcov ozbrojených síl a hostí vyvrcholilo 19. júna vo Vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou (VVP Valáškovce) veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk Zelená vlna 2014.

Riadiaci cvičenia 2. zástupca náčelníka GŠ OS SR generálmajor Pavel Macko (jeho zástupcom bol veliteľ topoľčianskej brigády plukovník Ján Bujňák) pripomína, že išlo o najrozsiahlejšie nebojové cvičenie, ktorého hlavnou úlohou bolo precvičenie plnenia asistenčných úloh v prospech zložiek ministerstva vnútra, policajného zboru a integrovaného záchranného systému. V priebehu cvičenia bola preverená reakcia krízového štábu MO SR, jeho koordinácia s ústredným krízovým štábom. Ale aj generálneho štábu a strategického centra krízového manažmentu pod riadením brigádneho generála Jindřicha Jocha, ktorý bol veliteľom operácie, pri velení počas plánovania úloh na zvládnutie krízovej situácie, zostavenie operačného zoskupenia, riadenia a velenia operácii. Cvičenie Zelená vlna malo podľa generála Macka tri fázy. Prvé dve sa uskutočnili na strategickej úrovni v podobe plánovacieho procesu. Tretia, praktická vyvrcholila vo VVP Kamenica nad Cirochou. Zúčastnilo sa na nej 872 profesionálnych vojakov. Celkovo bolo v operačnom zoskupení, ktorému velil veliteľ prešovskej mechanizovanej brigády plukovník Martin Michalko 1432 vojakov (najmä z prešovskej, ale tiež z topoľčianskej mechanizovanej brigády). K dispozícii mali 118 kusov kolesovej techniky a dva vrtuľníky Mi-17 z prešovského vrtuľníkového krídla.

„Skúsenosti z takéhoto cvičenia vojaci využijú vo všetkých oblastiach domáceho krízového manažmentu. Od plánovania, cez logistické zabezpečenie až po samotné nasadenie. Zároveň si precvičili aj spoluprácu s ostatnými zložkami záchranného systému, ktorá je v mimoriadnych situáciách veľmi dôležitá,“ zdôraznil minister obrany. Konštatoval, že v minulosti sa cvičenia podobného nebojového charakteru neorganizovali. Náčelník GŠ OS SR generálporučík Maxim pripomenul, že cvičenie Zelená vlna sa uskutočnilo podľa scenára, ktorý sa čo najviac približoval reálnej situácii. „Vojaci prakticky vopred nevedeli, čo ich čaká. Presne tak, ako sa to deje aj v bežnom živote,“. Riadiaci cvičenia generálmajor Macko vyzdvihol okrem iného aj výbornú spoluprácu s policajným zborom a záchranármi. Veď v reálnom živote by práve od nej záviselo úspešné zvládnutie krízovej situácie.

Cvičiaci vojaci budovali záchytný tábor, zabezpečovali jeho ochranu. Museli potláčať aj agresívny dav, ktorý chcel vniknúť do tábora a zvládnuť aj požiar, založený demonštrantami. Plnili úlohy pri hliadkovaní, prehľadávali podozrivé vozidlá a osoby. Často museli pri spomínanej činnosti použiť aj donucovacie prostriedky. V týchto fázach cvičenia sa ukázala veľmi dobrá spolupráca s policajným zborom. Ochraňovali poľný muničný sklad, odrazili útok diverznej skupiny a odstraňovali následky útoku na cisternu s chemickými látkami. Pri tejto činnosti ukázali svoje majstrovstvo špecialisti rožňavského práporu RCHBO. A nakoniec v spolupráci s vrtuľníkom, vojenskou políciou a zložkami ministerstva vnútra pátrali v zalesnenom teréne po podozrivej osobe. Využili pri tom aj služobného psa. Zraneného vojaka nakoniec transportovali do zdravotníckeho zariadenia pomocou vrtuľníka Mi-17v úprave pre leteckú pátraciu a záchrannú službu. V závere cvičenia minister obrany Martin Glváč odmenil svojou pamätnou mincou desať profesionálnych vojakov, ktorí sa zaslúžili o jeho úspešný priebeh.


Úspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlnaÚspešné vyvrcholenie cvičenia Zelená vlna

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 20.06.2014
Čítanosť: 7088
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share