Preskocit navigáciu

Sparta na Lešti


Sparta na Lešti

V Centre výcviku Lešť sa 24. júna začalo taktické cvičenie s bojovou streľbou pod kódovým označením Sparta. Cieľom cvičenia, ktoré trvá do 26. júna je certifikácia deklarovaného príspevku Slovenska do síl rýchlej reakcie NATO NRF v roku 2015. Tvorí ho mechanizovaná rota, čata opráv a prepráv a zdravotnícka jednotka na úrovni ROLLE 1 z michalovského mechanizovaného práporu. Spomínané jednotky sú vyčleňované už z existujúcej certifikovanej 22. mechanizovanej práporovej skupiny.

Veliteľ michalovského práporu a riadiaci cvičenia podplukovník Ľubomír Rapco pripomína, že jednotka pred cvičením absolvovala kontrolu zladenosti a streľby účelového zoskupenia. „Scenár cvičenie ukazuje, že ide o komplexnú previerku, trvajúcu tri dni a dve noci. Jednotka bude plniť mnohé úlohy, ktoré ju v prípade nasadenia, ako jednotku NRF budú čakať. Prioritu dávame na boj v zastavanom priestore. Hlavnou úlohou cvičenia Sparta je útok na tábor paramilitantných skupín. Zároveň majú túto činnosť sťaženú tým, že sa v priestore útoku nachádzajú civilné osoby. Úspech útoku im zaistí zabezpečenie zdroja pitnej vody,“ konštatuje podplukovník Rapco.

Autor scenára cvičenia a zástupca riadiaceho kapitán Maroš Žoffčák konštatuje, že ho začali tvoriť už na jeseň minulého roku po certifikácii práporovej skupiny. Kontinuálne naň nadväzuje. Jednotky boli prepravené strategickou prepravou na miesto, do priestoru operácie. Musia sa vyrovnať s mnohými nástrahami. Od napadnutia ID s chemickou zložkou, po ktorej jednotka musela robiť čiastočnú prvotnú dekontamináciu predsunutej skupiny. Náročné bolo aj vedenie prieskumu, rota využívala počas presunov i v ďalších činnostiach aj vzdušnú podporu, druhá mechanizovaná rota pod velením kapitána Petra Tvarušku úspešne zvládla prvú fázu operácie, ktorou bol presun do taktického priestoru osi. Bola napadnutá nepriateľom, jedno bojové vozidlo bolo pri útoku značne poškodené. Riešili jeho transportovanie na podvalníku na opravu a odsun ranených. Jednotka po vyriešení týchto úloh pokračovala v presune do miesta taktického priestoru sústredenia. Jej príslušníci zamaskovali techniku a zabezpečili uvedený priestor.


Sparta na LeštiSparta na LeštiSparta na LeštiSparta na LeštiSparta na Lešti2Sparta na Lešti2Sparta na Lešti2Sparta na Lešti2Sparta na Lešti3Sparta na Lešti3Sparta na Lešti3Sparta na Lešti3Sparta na Lešti4Sparta na Lešti4Sparta na Lešti4Sparta na Lešti4Sparta na Lešti5Sparta na Lešti5Sparta na Lešti5Sparta na Lešti5Sparta na Lešti6Sparta na Lešti6Sparta na Lešti6Sparta na Lešti6Sparta na Lešti7Sparta na Lešti7Sparta na Lešti7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 25.06.2014
Čítanosť: 6329
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share