Preskocit navigáciu

Národný podporný prvok úspešne certifikoval v Martine


Národný podporný prvok  úspešne certifikoval v Martine

   Praktické preverenie spôsobilostí národného podporného prvku pre NATO Response Forces (NRF), ktoré búdu v roku 2015 pripravené na okamžité použitie v prospech NATO, sa uskutočnilo v dňoch 24. až 26. júna 2014 formou veliteľsko-štábneho cvičenia s čiastočným vyvedením vojsk (VŠC s ČVV) v posádke Martin.
   Príprava II. fázy certifikácie NSE sa realizovala v gescii zástupcu veliteľa brigády bojového zabezpečenia (BrBZ) plukovníka Miroslava Ollého a zastupujúceho náčelníka štábu brigády podplukovníka Jozefa Gažicu. Spolu s tímom pre tvorbu rozohry a odbornými garantmi štábu brigády, ktorí dotvárali vojenské aj nevojenské subjekty pôsobiace v operácii spolu s NSE, vytvorili realite sa približujúce podnety pre cvičiacu jednotku. Námet pre rozohrávky bol  čerpaný z realne plnenych situacii z operaciách MKM. Prostredie a problematické situácie, ktoré tak národnému podpornému prvku počas troch dní cvičenia rozohrávali, preverili schopnosť veliteľa NSE kapitána Petra Králika a jeho štábu správne sa rozhodovať a selektovať úlohy podľa priority pod časovým tlakom.
  Cvičenie rozohrávané distribuovaným spôsobom prinieslo želané výsledky. Dvanásťčlenný hodnotiaci tím veliteľstva BrBZ priamo na mieste cvičenia konštatoval požadovanú uroveň reakcie cvičiacej jednotky na rozohrávané situácie. „Reakcie väčšiny jednotlivcov NSE boli podľa našich očakávaní, aj keď vždy sa vyskytnú pochybenia. Pozitívne hodnotím práve fakt, že cvičiaci v problémových situáciách využívali brainstorming a dokázali sa z chýb poučiť už počas cvičenia,“ vyjadrila sa majorka Elena Hrabáková, zástupkyňa veliteľa previerkového tímu v závere certifikáčného cvičenia.
    National support element - NSE, ako správne vojenská terminológia národný podporný prvok označuje, je pre nasadenie NRF v prospech NATO na rok 2015 pripravovaný o sile 25 profesionálnych vojakov, vyčlenených z podriadenosti Opravárenského práporu v Martine. Štruktúra NSE a jeho spôsobilosti ho predurčujú k zvládnutiu procesu logistickej podpory národných jednotiek v prípade ich nasadenia priamo v priestore operácie.


Certifikácia NSE pre NRF 2015Certifikácia NSE pre NRF 2015Certifikácia NSE pre NRF 2015Certifikácia NSE pre NRF 2015Certifikácia NSE pre NRF 2015  2Certifikácia NSE pre NRF 2015  2Certifikácia NSE pre NRF 2015  2Certifikácia NSE pre NRF 2015  2Certifikácia NSE pre NRF 2015 3Certifikácia NSE pre NRF 2015 3Certifikácia NSE pre NRF 2015 3Certifikácia NSE pre NRF 2015 3Certifikácia NSE pre NRF 2015 4Certifikácia NSE pre NRF 2015 4Certifikácia NSE pre NRF 2015 4

Autor: kpt. Téglašiová - VBrBZ - Dátum: 27.06.2014
Čítanosť: 5337
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share