Preskocit navigáciu

Vojenský český pridelenec v topoľčianskych kasárňach


Vojenský český pridelenec  v topoľčianskych kasárňach

Veliteľ 1. mechanizovanej brigády Topoľčany plukovník gšt. Ján Bujňák  v utorok 8. júla privítal v Topoľčanoch vojenského pridelenca Českej republiky  na Slovensku plukovníka Romana Kopřivu.

Počas takmer dvojhodinového stretnutia veliteľ oboznámil plukovníka Kopřivu s históriou, súčasnou štruktúrou, hlavnými funkcionármi veliteľstva, s poslaním brigády a hlavnými úlohami, na plnenie ktorých je brigáda a jej podriadené súčasti predurčená. Ďalej predstavil priority stanovené pre výcvikový rok 2014. V súvislosti s prioritami bolo zdôraznené plnenie úloh a participácia príslušníkov brigády v rámci medzinárodného a domáceho krízového manažmentu, ktorá zahŕňa nielen prípravu vojakov pred nasadením do operácií medzinárodného krízového manažmentu, ale aj samotné nasadenie do určených krízových oblastí. Zároveň plukovník Bujňák zdôraznil dôležitosť plnenia úloh v súvislosti s medzinárodnými záväzkami v rámci organizácii NATO, EÚ  a iných medzinárodných dohôd, ako aj potrebu udržania kritických spôsobilostí nevyhnutných pre splnenie ich poslania.

Súčasťou stretnutia bolo aj zhodnotenie doterajšej spolupráce a nastavajúcej spoločnej výcvikovej aktivite, ktorá sa uskutoční v mesiaci október 2014 pod názvom GROUND PEPPER, na ktorého príprave a priebehu vyčlenením personálu do riaditeľstva cvičenia, rozhodcovskej služby, ako aj logistickej podpory sa budú  jednotky 1.mb podieľať.

Prezentácia bola doplňovaná vzájomnou diskusiou, v ktorej sa obaja zhodli, že bilaterálna spolupráca prebieha na veľmi dobrej úrovni a vytvára silný základ pre spoluprácu do budúceho obdobia, čoho dôkazom sú aj prebiehajúce rokovania  o organizácií spoločného výcviku poddôstojníkov  oboch armád. “Som rád, že počas môjho trojročného pôsobenia vo funkcii pridelenca Českej republiky na Slovensku, sa spolupráca medzi našimi armádami zintenzívnila,” dodal Kopřiva.

Na záver stretnutia si vojenský český pridelenec plukovník Kopřivova prezrel Sieň cti a tradícií, kde svojim zápisom do kroniky vyjadril úprimné poďakovanie za prezentáciu a možnosť navštíviť Jaselské kasárne, a zároveň zaželal všetkým vojakom šťastné návraty z operácií v plnom zdraví.


Vojenský český pridelenec  v topoľčianskych kasárňachVojenský český pridelenec  v topoľčianskych kasárňachVojenský český pridelenec  v topoľčianskych kasárňachVojenský český pridelenec  v topoľčianskych kasárňach

Autor: npor. Mgr. Markéta Grácová , Foto: npor. Mgr. Markéta Grácová - Dátum: 09.07.2014
Čítanosť: 4828
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share