Preskocit navigáciu

70. výročie SNP


70. výročie SNP
Aj napriek nepriaznivému počasiu sa dňa 27. augusta 2014 v meste Prešov konali oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP).
Súčasťou ceremoniálu bol aj pietny akt kladenia vencov k Pamätníku osloboditeľov a Pamätníku obetí gestapa. Obradu sa zúčastnili okrem domácich predstaviteľov aj príslušníci krajín, ktorých vojaci bojovali a padli v tomto povstaní. Po uložení vencov k pamätníkom zazneli slávnostné hymny, ktorými si účastníci uctili zosnulých vojakov. Pietny akt ukončili slávnostné salvy príslušníkov 2. mechanizovanej brigády.
Na zabezpečení prešovských osláv 70. výročia SNP sa hlavnou mierou podieľali členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v spolupráci s príslušníkmi 2. mechanizovanej brigády a vrtuľníkového krídla Prešov, ktorí si pre návštevníkov podujatia pripravili ukážky súčasnej vojenskej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky, statické ukážky zbraní, spojovacích prostriedkov a prostriedkov RCHBO.
Slovenské národné povstanie bolo ozbrojeným povstaním slovenských povstaleckých jednotiek počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie Slovenskej republiky. Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo však bolo namierené aj proti fašistickej vláde na čele s Jozefom Tisom.Centrom povstania bola Banská Bystrica. Nemecké jednotky povstaleckú armádu porazili, v noci z 27. na 28. októbra 1944 časť jej jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja, v ktorom pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny na jar roku 1945.
SNP je dôležitým medzníkom v našej histórii pripomínajúcim hrdinstvo žijúcich pamätníkov a najmä obetí povstania. Preto je potrebné vyzdvihnúť jeho opodstatnenie pre slovenský národ a naďalej udržiavať tradície osláv SNP.

70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP70. výročie SNP

Autor: vkPO , Foto: čat. Ing. Eva FLAŠKOVÁ - Dátum: 02.09.2014
Čítanosť: 7348
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share