Preskocit navigáciu

Návrat poslednej rotácie z operácie ISAF


Návrat poslednej rotácie z operácie ISAF

Naši vojaci dokázali už v mnohých misiách v rôznych krajinách vo svete, že profesionalita je hlavným atribútom pri plnení zverených úloh. Oceniť ich statočnosť, odvahu, vojenské schopnosti, všetok vynaložený čas a námahu, ktorú venovali od prípravy až do splnenia úloh v náročnej misii ISAF v Afganistane, prišiel dnes 7. októbra do Topoľčian miniter obrany SR Martin Glváč spolu s náčelníkom GŠ OS SR generálporučíkom Milanom Maximom.

Dnešný nástup bol o to významnejší, že po 12 rokoch pôsobenia v Afganistane, najprv v operácii Enduring Freedom a po desaťročnom pôsobení v operácii ISAF, slovenské ozbrojené sily ukončili činnosť hlavných síl v danom regióne. Slávnostný ceremoniál sa konal na Námestí Milana Rastislava Štefánika a ocenených bolo 242 vojakov poslednej rotácie, ktorí plnili náročné úlohy v operácii ISAF v ťažko skúšanom Afganistane, pod velením plukovníka Zoltána Iboša. Šéf rezortu obrany ocenil vojakov vojenskými medailami.

Na slávnosti sa zúčastnili aj predstavitelia rezortu ministerstva obrany a Generálneho štábu OS SR, 2. zástupca náčelníka GŠ OS SR generálmajor Pavel Macko, bývalí velitelia slovenských kontingentov v Afganistane, zástupcovia diplomatického zboru akreditovaní v Slovenskej republike, primátori z miest Topoľčany, Nitry a Levíc, zástupcovia miestnej samosprávy a ďalší významní hostia, rodinní príslušníci a známi  profesionálnych vojakov.

Prítomným sa prihovoril náčelník GŠ generálporučík Milan Maxim: “V Afganistane sa vystriedalo 3591 príslušníkov ozbrojených síl SR, z toho 17 žien. Na veliteľských pozíciách v tejto neľahkej operácii pôsobilo 25 veliteľov a naše kontingenty boli do operácií pripravované a vysielané štyrmi náčelníkmi generálneho štábu. Mesačný priemer skontrolovaných osôb len na základni Kandahár sa pohyboval v počtoch cez dvadsať tisíc, k čomu treba prirátať takmer deväť tisíc skontrolovaných vozidiel. Činnosť našich ženistov znamenala viac ako dva milióny metrov štvorcových odmínovaných plôch a enormné množstvo ženijných prác pri výstavbe základní a stavieb pre miestne obyvateľstvo. Významným príspevkom bolo nasadenie príslušníkov slovenských EOD tímov, zdravotníckych tímov, tímu cvičiacemu príslušníkov afganskej národnej polície, ako aj naše príspevky do veliteľských štruktúr operácie. Nezanedbateľnú úlohu plnili príslušníci národného podporného prvku, bez práce ktorých by činnosť všetkých nasadených jednotiek nebola možná,” bilancoval náčelník GŠ Maxim.

Súčasťou slávnostného nástupu bola aj spomienka na kolegov, vyjadrená minútou ticha, kedy si všetci prítomní uctili pamiatku vojakov, ktorí pri plnení svojich služobných povinností obetovali to najcennejšie – svoje životy. Ich pamiatka ostane natrvalo zapísaná v histórii ozbrojených síl, ako aj v mysliach všetkých vojakov.

Stiahnutie štátnej zástavy, ktorá viala nad slovenským kempom na základni v Kandaháre v deň, kedy sme oslávili 22. výročie vzniku ozbrojených síl SR, sa stalo akýmsi symbolom. Číslo dvadsať dva bolo aj posledným čislom rotácie, ktorá ukončila posôbenie hlavných síl v nebezpečnom prostredí operácie ISAF Afganistan.                  

Veľkolepá slávnosť bola umocnená aj ukážkou vystavených vozidiel (TATRAPAN, MRAP, Božena 4), ktoré boli súčasťou nielen každodenného pracovného života vojakov, no zároveň im poskytli bezpečnosť a ochranu pri plnení náročných úloh v Afganistane.

 


Návrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAFNávrat poslednej rotácie z operácie ISAF

Autor: npor. Mgr. Markéta Grácová , Foto: rtm. Pavol Frtús - Dátum: 07.10.2014
Čítanosť: 4378
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share