Preskocit navigáciu

Výcvik vodičov pásových vozidiel v používaní záchranného prístroja ZP-10


Výcvik vodičov pásových vozidiel v používaní záchranného prístroja ZP-10

V dňoch 20. až 24. októbra 2014 sa na základe plánu prípravy pre výcvikový rok 2014 uskutočnil výcvik vodičov pásových vozidiel - príslušníkov žpr PS v používaní záchranného prístroja ZP-10. Teoretická časť výcviku prebehla v priestoroch Ženijného práporu pozemných síl OS SR (žpr PS), praktická časť na plavárni v Šali.
Výcvik bol zameraný na teoretické, ale aj reálne oboznámenie sa so záchranným prístrojom ZP-10, ktorého používanie musia ovládať pred hlbokým brodením. V širších súvislostiach aj oboznámenie sa so základnými informáciami o fyziológii a anatómii človeka a o potápačských chorobách a úrazoch. Vojaci si opakovali svoje zručnosti z poskytovania prvej pomoci a tiež základných spôsobov zvládania záťažových situácií.
Veliteľom cvičiacej jednotky bol skúsený inštruktor – potápač rotný Vladimír Búda. Zamestnania sa zúčastnilo devätnásť profesionálnych vojakov žpr PS, z toho štrnásť cvičiacich vodičov a päť zabezpečujúcich potápačov. Najúspešnejšími absolventmi zamestnania sa stali des. Peter Palša (4.žtr) a rtn. Ľudovít Tomiš (rpv).
V závere môžeme konštatovať, že výcvik cvičiacich obohatil nielen profesionálne, ale aj osobne, pretože mnohé z novo osvojených záchranných postupov sú v prípade potreby využiteľné aj v bežnom živote.


Výcvik vodičov pásových vozidiel v používaní záchranného prístroja ZP-10Výcvik vodičov pásových vozidiel v používaní záchranného prístroja ZP-10Výcvik vodičov pásových vozidiel v používaní záchranného prístroja ZP-10Výcvik vodičov pásových vozidiel v používaní záchranného prístroja ZP-10

Autor: npor. Mgr. Jana Slezáková , Foto: rtn. Vladimír Búda - Dátum: 27.10.2014
Čítanosť: 4771
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share