Preskocit navigáciu

Spomienka na obete ozbrojených konfliktov


Spomienka na obete ozbrojených konfliktov
Každoročne si 11. novembra pripomíname Deň vojnových veteránov a inak tomu nebolo ani v tomto roku. Pietnou spomienkou obetiam vojen a ozbrojeného násilia veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad, spolu s členmi Klubu vojenskej histórie - protifašistického odboja, Klubu vojenských veteránov, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Jednoty dôchodcov na Slovensku, zástupcami mestskej samosprávy a deťmi z neďalekej školy, vzdali hold všetkým tým, ktorí prišli o svoje životy počas ozbrojených konfliktov. Pietny akt sa uskutočnil na Srbskom vojenskom cintoríne v Trenčíne, v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny.  Zároveň vojaci na Mierovom námestí v Trenčíne, rozdali občanom tisíc červených makov.
11. november nie je náhodne považovaný za Deň vojnových veteránov – hrdinov, ktorí padli na bojiskách svetových vojen za slobodu a mier. Je to deň, kedy pred 96. rokmi došlo vo francúzskom Compiégne k podpísaniu dohody o prímerí a ukončení prvej svetovej vojny. Bezprostredne po jej skončení bol tento deň vyhlásený za Deň vojnových veteránov.
Vojnoví veteráni prijali prvýkrát červený mak ako symbol úcty vojnovým obetiam už v roku 1920. Tento symbol sa objavil v básni kanadského lekára Johna McCrea „Na flámskych poliach“. Červený mak z jeho básne je obrazom preliatej krvi na svetových bojiskách a dodnes je symbolom Dňa vojnových veteránov pri spomienkových stretnutiach.

Spomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktovSpomienka na obete ozbrojených konfliktov

Autor: Sekretariát Vel PS , Foto: Sekretariát Vel PS - Dátum: 11.11.2014
Čítanosť: 5136
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share