Preskocit navigáciu

Príslušníci brigády k boju pripravení


Príslušníci brigády k boju pripravení

          Profesionálni vojaci veliteľstva topoľčianskej brigády sa 14. januára zúčastnili zdokonaľovacej prípravy s cieľom precvičiť predmety vševojskovej prípravy. Zamestnanie, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch posádkovej strelnice Lipovník, riadil náčelník štábu 1.mb podplukovník Ľubomír Podhorec, za prítomnosti zástupcu veliteľa 1. mechanizovanej brigády plukovníka Zoltána Iboša.

           V zmysle predpisu „Programy základných bojových zručností vojaka a malej skupiny v rámci Ozbrojených síl Slovenskej republiky“, bol tohtoročný prvý januárový výcvik z bojovej prípravy veliteľstva rozdelený na štyri pracoviská. Príslušníci boli preverení z manipulácie so zbraňou a v streľbe na pevné ciele z pištole počas cvičenia 1D a na miznúce a pohyblivé ciele zo samopalu počas cvičenia 3D. 

Celkom štyridsať sedem vojakov si prakticky precvičilo orientáciu v teréne podľa mapy a pochod podľa azimutu, nástražné výbušné systémy, organizáciu spojenia, základy vedenia komunikácie v anglickom jazyku a spolupráce v tíme. Podľa určeného scenára jednotlivých pracovísk, na ktorých sa príslušníci veliteľstva striedali, si upevnili znalosti z taktickej prípravy počas výcviku na tému pohyb vojaka po bojisku a výcvik zo zdravotníckej prípravy na tému odsun zraneného z bojiska.

Okrem iných skutočností, vojak musí tiež poznať dokonale svoju zbraň, starať sa o ňu, vedieť ju rýchlo a spoľahlivo ovládať, čo nám umožňuje dosiahnuť maximálne výsledky.  Súčasťou bojovej prípravy je preto aj tá technická, ktorá spočívala z rozloženia a zloženia zbrane, nabíjania a vybíjania zbrane až po jej ošetrenie po ukončení strelieb.

            Januárová príprava splnila stanovené ciele a vytvorila predpoklad ďalšieho zefektívňovania a skvalitňovania úrovne prípravy profesionálnych vojakov topoľčianskej brigády.


Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení Príslušníci brigády k boju pripravení

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: autor - Dátum: 15.01.2015
Čítanosť: 4596
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share