Preskocit navigáciu

10. výročie Samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach a Deň delostrelectva


10. výročie Samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach a Deň delostrelectva

V úvode tohto týždňa si príslušníci michalovského Samohybného delostreleckého oddielu (shdo) pripomenuli 10. výročie existencie oddielu a Deň delostrelectva, ktorý si delostrelci každoročne pripomínajú 15. januára.

Slávnostný deň sa začal nástupom oddielu, ktorý bol vykonaný pod velením veliteľa oddielu podplukovníka Pavla Barančíka. Veliteľ oddielu nazrel do našej histórie a spomenul niektoré výsledky, ktoré príslušníci shdo dosiahli v uplynulých rokoch. Vo svojom príhovore pripomenul priekopnícke začiatky oddielu od 1. januára 2005, redislokáciu z posádky Jelšava do posádky Michalovce, či pôsobenie oddielu v posádke Michalovce od 1. apríla 2005. Poďakoval všetkým bývalým veliteľom oddielu za ich osobný vklad pri budovaní shdo. Vyjadril skutočnosť, že príslušníci nášho oddielu sú akceptovaní ako odborníci hlavne v oblasti delostrelectva a spomenul tiež aktívnu účasť delostrelcov na plnení úloh domáceho alebo medzinárodného krízového manažmentu, zapájanie sa do vojenských operácií mimo územia SR a plnenie medzinárodných záväzkov v rámci deklarovaných jednotiek NATO. Pri príležitosti 10. výročia založenia shdo veliteľ zaželal príslušníkom oddielu veľa rokov existencie do budúcnosti pri napĺnaní svojho poslania, tak aby tento oddiel bol aj naďalej dedičom a pokračovateľom tradícií hlavňového delostrelectva na Slovensku.

Po slávnostnom príhovore veliteľ prítomným priblížil historické udalosti nasadenia československých delostrelcov 15. januára 1944 v bitke pri Jasle, ktoré boli základom vyhlásenia Dňa delostrelectva. Na základe týchto historických faktov si aj príslušníci Samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach pripomínajú tento deň a ako pokračovatelia delostreleckých tradícií sa hlásia k historickému odkazu našich predchodcov.

Počas slávnostného nástupu si vybraní príslušníci oddielu prevzali z rúk veliteľa Čestné odznaky Ozbrojených Síl SR, ktoré im udelil náčelník Generálneho štábu OS SR. Nástup oddielu bol ukončený vykonaním slávnostného pochodu.


IIIIIIIIIIII

Autor: npor. Ing. Martin Zajak , Foto: čat. Ing. Marián Marcin - Dátum: 14.01.2015
Čítanosť: 5386
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share