Preskocit navigáciu

Výcvik kľúčového personálu OS SR do IR EUFOR ALTHEA


Výcvik kľúčového personálu OS SR do IR EUFOR ALTHEA

V roku 2015 uplynie druhé desaťročie od ukončenia krvavého konfliktu na Balkáne. Súčasnú bezpečnostnú situáciu v Bosne a Hercegovine môžeme považovať za relatívne stabilnú, aj keď veľmi krehkú, čoho sme boli svedkami počas minuloročných februárových demonštrácií vo viacerých veľkých mestách.
Slovenský príspevok do operácie EUFOR ALTHEA, okrem slovenského kontingentu v počte 36 vojakov, tvoria aj vyčlenené zálohy (Intermediate Reserve - IR), ktoré sú v pohotovosti a v prípade potreby budú aktivované a vyslané do priestoru operácie.
V prípade nasadenia roty IR, ktorá je vyčlenená z 11. mechanizovaného práporu, dôjde k jej integrovaniu do Mnohonárodného práporu (Multinational Battalion - MNBn), kde bude plniť operačné úlohy v koordinácii s tureckými, rakúskymi, maďarskými jednotkami, ako aj Ozbrojenými silami Bosny a Hercegoviny.
Na zabezpečenie úspešného pôsobenia deklarovaného príspevku je kladený veľký dôraz na samotný výcvik, ktorého nezanedbateľnou časťou je aj výcvik kľúčového personálu vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (VJVM) Práporu výcviku Martin, ktorý vyčlenení PrV absolvovali v termíne 2.-6.2.2015.
Medzi významné hrozby v Bosne a Hercegovine patria mínové polia, ktoré pokrývajú približne 3% samotného územia, preto jednou z hlavných priorít bolo osvojenie si pohybu v nepreverenom teréne, ako aj činnosť v samotnom mínovom poli. Vybudovanie statického alebo mobilného kontrolného bodu (Checkpoint) je jedna zo zručností, ktorú vojaci môžu využiť pri zabezpečení priestoru. Demonštrácie v Bosne a Hercegovine sú na dennom poriadku, a aj keď sú väčšinou času mierumilovné, nedávna história nám ukázala, ako sa pokojná demonštrácia dokáže v krátkom čase premeniť na násilnosti páchané miestnym obyvateľstvom. Nemalé úsilie počas výcviku bolo preto venované aj postupom na potláčanie davu a nepokojov (Crowd and Riot Control - CRC). Poskytnutie prvej pomoci, zásady rádiovej komunikácie v anglickom jazyku, poznanie kultúrnych rozdielov, pravidlá nasadenia ako aj história krajiny a konfliktu patrí medzi základné vedomosti, ktoré by mal ovládať každý vojak, ktorý bude pôsobiť v mnohonárodnom prostredí v zahraničnej operácii. Výcvik vo VJVM je len jedným z krokov na dosiahnutie požadovaného stavu deklarovaného príspevku, ktorým je mať pripravené sily, ktoré budú spôsobilé na nasadenie v priestore operácie.


BBBBCCCCE

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 10.02.2015
Čítanosť: 6148
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share