Preskocit navigáciu

Seredskí potápači na Čiernej Vode


Seredskí potápači na Čiernej Vode

Príslušníci prieskumného potápačského družstva seredského ženijného práporu sa pod vedením svojho veliteľa rotného Michala Ščepku usilovne pripravujú na májové plavby bojových vozidiel a hlboké brody tankov v priestore Centra výcviku Lešť. Na spomínanom zamestnaní sa budú podieľať na činnosti záchrannej uvoľňovacej skupiny. Činnosť si precvičovali v priestoroch bývalého bagroviska Čierna Voda, ktoré už pravidelne využívajú na svoj výcvik.

Podľa rotného Ščepku úlohy plnili dve potápačské skupiny. Prvá rojnicovým spôsobom vyhľadávala pod vodnou hladinou objekt. Keď ho našla, označila ho a pod určitým azimutom sa musela dostať pod hladinou na druhú stranu vodnej plochy. Tam ich čakala ďalšia úloha. Podľa taktického námetu nájsť ďalší utopený predmet. Využili pri tom metódu kruhového vyhľadávania. Potom predmet vyzdvihli na hladinu. Pod vodou museli potápači prekonať vzdialenosť okolo 400 metrov. Splnenie celej úlohy im trvalo zhruba 80 minút. Všetko v studenej vode, ktorá mala teplotu 3 stupne Celzia.

Pred potápaním na Čiernej Vode, ktorá má v najhlbšom mieste hĺbku vyše 40 metrov, absolvovali v predchádzajúcom období mnohé prípravné zamestnania.

„Začínali sme v bazéne. Tam sme si precvičili dnešnú úlohu. Postupne sme sťažovali podmienky. Potápači úlohu plnili so zalepenými maskami. Všetko vlastne robili len pomocou hmatu, naslepo. Bola to dobrá príprava na plnenie úloh na Čiernej Vode,“ konštatuje veliteľ potápačského prieskumného družstva rotný Ščepko.


Seredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej VodeSeredskí potápači na Čiernej Vode

Autor: MO SR Jozef Žiak , Foto: MO SR Jozef Žiak - Dátum: 20.02.2015
Čítanosť: 4767
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share