Preskocit navigáciu

Hlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchu


Hlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchu
V týchto dňoch prebieha na cvičisku Kolíňanský vrch neďaleko Nitry výcvik vyčlenených príslušníkov hlohovského dopravného práporu. Zástupca veliteľa dopravnej roty nadporučík Andrej Hazák pripomína, že jeho úlohou je zladiť činnosť vyčlenených jednotiek, ktoré sú súčasťou slovenského príspevku pre spoločnú bojovú skupinu krajín V- 4.
Precvičovali činnosť v rámci konvojov a reakciu na rôzne incidenty. Napríklad aj v prípade napadnutia konvoja ľahkými strelnými zbraňami počas presunu či krátkej zastávky. Ale museli reagovať aj na prítomnosť podozrivých osôb, ktoré sa chceli dostať do blízkosti konvoja, či na nález nástražných výbušných systémov a nevybuchnutej munície. Počas plnenia úloh museli vojaci zvládnuť aj poruchy vozidla, či prvú pomoc a správne a včasné ošetrenie príslušníkov jednotky.
Spoločne s vojakmi dopravnej roty cvičili aj príslušníci roty PHM. Okrem iného zabezpečovali dotankovanie pohonných hmôt v poľných podmienkach počas plnenia úlohy.
Zamestnaniu na Kolíňaskom vrchu predchádzali prípravné nácviky v domácej posádke. Aby vedeli správne a včas reagovať na všetky situácie a ohrozenia, ktoré môžu počas presunu nastať. Cvičiaca jednotka je zložená z rôznych súčastí dopravného práporu, ktorí doteraz nepôsobili spolu. Aj preto bol nadporučík Hazák spokojný s jeho výsledkami. Lebo sa podarilo jej príslušníkov zladiť na plnenie úloh. Oceňuje najmä činnosť veliteľa konvoja, inak veliaceho poddôstojníka dopravnej čaty rotmajstra Branislava Masnicu, veliteľa vozidla rotného Andreja Blehu a vodičov: slobodníka Juraja Podoláka a vojaka 2. stupňa Jaroslava Zakalužného. V ďalšom období tohto výcvikového roku čaká príslušníkov vyčlenenej jednotky okrem iného plnenie úloh v priestoroch Centra výcviku Lešť.

Hlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchuHlohovčania cvičia na Kolíňanskom vrchu

Autor: MO SR Jozef Žiak , Foto: MO SR Jozef Žiak - Dátum: 25.02.2015
Čítanosť: 4889
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share