Preskocit navigáciu

Štáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operácii


Štáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operácii

V uplynulých dňoch 25. a 26. februára 2015 si štáb brigády bojového zabezpečenia precvičil plánovanie logistickej operácie na tému „Poskytovanie logistickej podpory civilnému obyvateľstvu v operácii nevojenského charakteru na území Slovenskej republiky“.
Výcvik štábu brigády sa v tomto prípade realizoval formou komplexného štábneho nácviku v trvaní dvoch dní v priestoroch veliteľstva brigády bojového zabezpečenia v Trenčíne. Na jeho príprave a vykonaní sa podieľal celý štáb rozdelený do viacerých skupín.
Prvá časť štábu brigády mala za úlohu komplexne pripraviť operačnú dokumentáciu vrátane námetu situácie, ktorý čo najvernejšie simuloval reálne podmienky, v ktorých môže brigáda plniť svoje poslanie. Skupina tvorcov námetu sa inšpirovala aktuálnymi udalosťami a simulovala možné úlohy, ktoré by brigáda bojového zabezpečenia v prípade nasadenia potencionálne plnila.
Ďalšia skupina štábu predstavujúca hlavných cvičiacich sa so simulovaným námetom popasovala na dobrej úrovni. Ich hlavnou stanovenou úlohou bolo za dva dni zvládnuť plánovací proces MDMP (Military Decision Making Process), čoho výsledkom bol komplexný plánovací dokument – operačný rozkaz veliteľa brigády pre priamo podriadené zložky. Veliteľ brigády bojového zabezpečenia plukovník Jozef Ševčík upriamil pozornosť cvičiacich na niektoré oblasti, ktoré mohli riešiť operačne viac do hĺbky, čo by im prinieslo väčšiu možnosť flexibility použitia jednotiek. Celkovo však cvičiaci úlohu splnili požadovaným spôsobom, čo konštatoval aj riadiaci cvičenia podplukovník Ivan Balog náčelník štábu brigády.
Hodnotiaca skupina štábu brigády identifikovala malé chyby pri vedení brífingov, ktoré sú súčasťou plánovacieho procesu MDMP, no očakávaný výsledný produkt operačný plán veliteľa brigády cvičiaci pripravili na výbornej úrovni.
„Komplexný štábny nácvik je veľmi vhodnou metódou na to, aby sme sa zdokonaľovali a na identifikovaných chybách cvičiacemu objasnili správny metodický postup plánovania operácie. Výsledok, ktorý je v tomto prípade pochopenie, kde cvičiaci urobil drobné chyby, je veľmi závislý od prístupu riadenia cvičenia a hodnotiteľa.“, vyjadril spokojnosť s úrovňou štábneho nácviku podplukovník Jozef Gažica náčelník skupiny hodnotenia.
Štáb brigády bude aj v budúcnosti pokračovať v príprave štábu metódou komplexného nácviku, so zámerom skvalitňovať prípravu príslušníkov brigády v plánovaní možného využitia logistickej podpory, ktorú brigáda v súčasnosti ostatným jednotkách poskytuje.


Štáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operáciiŠtáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operáciiŠtáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operáciiŠtáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operáciiŠtáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operácii 2Štáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operácii 2Štáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operácii 2Štáb brigády sa zdokonaľuje v plánovaní logistických operácii 2

Autor: kpt. Téglašiová - Ve bbz , Foto: práp. Kišac - Ve bbz - Dátum: 27.02.2015
Čítanosť: 5254
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share