Preskocit navigáciu

Pri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženy


Pri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženy
V spoločnosti takmer sedemdesiat žien z veliteľstva pozemných síl, brigády bojového zabezpečenia a práporu podpory velenia (prpv) si zástupca veliteľa pozemných síl plukovník gšt. Karol Navrátil spolu s veliteľom prpv podplukovníkom Vladimírom Grišlom pripomenuli sviatok, ktorý od roku 1910 patrí ženám.

Pri príležitosti blížiaceho sa sviatku Medzinárodného dňa žien zástupca veliteľa pozemných síl spolu s ďalšími funkcionármi venovali prítomným ženám kvet ako symbol vďaky a uznania. Plukovník gšt. Navrátil ocenil aj v mene neprítomného veliteľa pozemných síl prácu žien a ich významnú úlohu. Vo svojom príhovore zdôraznil, že služba a práca žien v ozbrojených silách je v porovnaní s inými povolaniami špecificky náročná, vyžaduje v nejednom prípade veľkú obetavosť a odriekanie, nevyhnutnosť prijímať kompromisy pri zlaďovaní priorít zamestnania, zastávanej funkcie a rodiny.
 
Po odovzdaní kvetu a krátkom stretnutí, pre všetky ženy z trenčianskej posádky pokračoval kultúrny program v priestoroch posádkového klubu Trenčín.
 
Myšlienka oslavy Medzinárodného dňa žien sa zrodila na Medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910 v Kodani. Dátum 8. marec bol stanovený na počesť výročia veľkého štrajku newyorských krajčírok z textilných tovární z roku 1908, v ktorom bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

Pri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženyPri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženyPri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženyPri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženyPri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženyPri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženyPri príležitosti medzinárodného sviatku si muži uctili ženy

Autor: Sekretariát Veliteľa PS , Foto: Sekretariát Veliteľa PS - Dátum: 06.03.2015
Čítanosť: 5528
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share