Preskocit navigáciu

Slovenskí ženisti robia na Cypre doslova divy


Slovenskí ženisti robia na Cypre doslova divy
Jedinou ženijnou jednotkou v rámci mierovej misie OSN na Cypre je slovenská ženijná čata. Pozostáva z troch družstiev: stavebno- strojového, stavebného a družstva opráv. Necelé štyri desiatky vojakov pod vedením veliteľa čaty nadporučíka Jána Leška dokážu v rámci misie UNFICYP podľa jej hlavného inžiniera podplukovníka Juraja Česeneka robiť doslova divy.
Slováci sa starajú o údržbu a opravy patrolovacích ciest a pozorovacích stanovísk v nárazníkovej zone. Majú na starosti rekonštrukcie a opravy vojenských objektov a budov, údržbu mostov, vodných priepustí, zabezpečenie ženijnej pomoci pri zložitejších opravách sektorovým ženistom. Medzi ich úlohy patrí aj budovanie a oprava heliportov, oprava vodovodných systémov, elektrických zariadení, vodovodných odpadov a sociálnych zariadení, ako aj budovanie a oprava plotov. Vo svojom vozovom parku majú nákladné vozidlá Tatra, Aktis, ale aj Mecedes, Volvo a Renault a rôzne stavebné stroje. Najťažšia práca ich čakala pri udržiavaní zjazdnosti patrolovacích ciest najmä v hornatom argentínskom sektore. Tohtoročné zimné obdobie bolo na Cypre až nezvyčajne bohaté na dažde, ktoré často robili spomínané komunikácie neprejazdnými.
Nadporučík Leško si veľmi pochvaľuje prácu, ktorú za rok svojej činnosti v misii odviedol veliteľ družstva opráv rotný Peter Vrbovský. Ale aj vodiči – strojníci slobodníci Roman Oškera a Matúš Madej, či mechanici desiatnici Štefan Gemer a Jaroslav Arvay.

Slovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divySlovenskí ženisti robia na Cypre doslova divy

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 20.03.2015
Čítanosť: 7450
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share