Preskocit navigáciu

Jednotka IR Althea pripravená na nasadenie


Jednotka IR Althea pripravená na nasadenie

         Odborno-taktické cvičenie (OTC) jednotky IR Althea, ktoré bolo zároveň vyvrcholením niekoľkomesačnej prípravy a zároveň finálnym preverením spôsobilostí jednotky, pred jej zaradením do pohotovosti ako záloha nasaditeľných síl pre operáciu Althea, sa uskutočnilo v dňoch od 18. do 19. marca.

Počas tohto záverečného cvičenia bola jednotka hodnotená a preverovaná  previerkovým tímom z nadriadených stupňov, takzvaným CREVAL (Combat Ready Evaluation Team) tímom.

Cvičenie bolo vykonané v priestoroch posádkového cvičiska Sučany, ktorý predstavoval priestor zodpovednosti  v operácií. Boli hodnotené všetky druhy spôsobilostí, na ktoré musí byť jednotka pripravená na požadovanej úrovni, so zameraním na prehľadávacie operácie, vozidiel, osôb, budov, kontrola davu a potláčanie demonštrácií (crowd control), komunikácia s miestnou samosprávou, riešenie patrolovacích úloh, zabezpečovanie zamínovaného priestoru, a množstva ďalších úloh a incidentov, ktoré v priestore nasadenia jednotky možno predpokladať.

OTC bolo riadené veliteľom 11. mechanizovaného práporu podplukovníkom Milanom CVIKOM a zabezpečované príslušníkmi veliteľstva a štábu a jednotiek martinského práporu v rámci rozhodcovskej skupiny, skupiny imitácie a ostatného zabezpečenia.

            Jednotka IR (immediate reaction) Althea tvorená príslušníkmi 11. mechanizovaného práporu bude plniť úlohy medzinárodného krízového manažmentu (MKM) v pohotovosti  do konca roka 2015 ako nasaditeľné sily pre operáciu Althea, ktorá prebieha v regióne Balkánu v Bosne a Hercegovine ako pripravená na nasadenie (Combat Ready).


Jednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenieJednotka IR Althea pripravená na nasadenie

Autor: npor. Ing. Marián Smolka , Foto: autor - Dátum: 27.03.2015
Čítanosť: 3677
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share