Preskocit navigáciu

Štáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnosti


Štáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnosti

Posádková strelnica 5. pluku špeciálneho určenia Kamenná Poruba sa 23.marca 2015 ozývala streľbou z pištole vz. 82 a samopalu vz. 58 príslušníkov brigády bojového zabezpečenia Trenčín. Štáb brigády sa tu zdokonaľoval v streľbe z ručných zbraní a v ďalších bojových zručnostiach profesionálneho vojaka.
Celodenný praktický výcvik, trvajúci do neskorých večerných hodín bol rozdelený do štyroch častí, v ktorých sa jednotlivé skupiny štábu veliteľstva brigády čiastkovo pripravovali na ostrú streľbu.
Prvú časť výcviku vyplnila zdravotnícka príprava zameraná na zhodnotenie zdravotného stavu osoby, poskytovanie prvej pomoci pri náhlych poruchách dýchania a srdcovej činnosti a tiež spôsoby zastavenia rôznych druhov krvácaní. Zúčastnení pokračovali výcvikom v manipulácii so zbraňou (weapon handling), zdokonaľovannie ktorej napomáha efektívnejším výsledkom pri samotných ostrých streľbách a zvyšuje bezpečnosť správania sa so zbraňou na palebnej čiare. Tretie stanovište bolo venované nácviku streľby vo dvojici so zmenou palebného postavenia, kde sa riadiaci zameral na precvičenie koordinácie pohybu so zbraňou pri zmene palebnej pozície a kolektívne myslenie pri plnení strelieb dvojice.
Samotná ostrá streľba prebiehala v dvoch cykloch, kde prvý bol venovaný dennej streľbe a druhý streľbe za zníženej viditeľnosti a v noci pomalou a rýchlou dvojranou z rôznych palebných pozícií cvičiacich (v kľaku, v ľahu, v stoji).
Hodnotenie riadiaceho strelieb majora Stanislava Andrejka ukázalo, že aj napriek prevažne administratívnej povahe pracovnej činnosti štábu, jeho príslušníci obstáli v denných streľbách na veľmi dobrej úrovni. Nočné streľby boli o niečo náročnejšie, čo bolo poznať aj na výsledkoch, no pokles efektivity streľby zo samopalu vz. 58 ani z pištole vz.82 nebol tak výrazný, aby zasadne znížil hodnotenie cvičiac.


Štáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnostiŠtáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnostiŠtáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnostiŠtáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnostiŠtáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnosti 2Štáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnosti 2Štáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnosti 2Štáb brigády splnil úlohy streleckej prípravy za zníženej viditeľnosti 2

Autor: kpt. Téglašiová - Ve bbz - Dátum: 24.03.2015
Čítanosť: 5712
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share