Preskocit navigáciu

Zúčastnili sme sa vojenskej päťdesiatky


Zúčastnili sme sa vojenskej päťdesiatky

Klub slovenských turistov – Dukla Trenčín a TTS Trenčín (Trenčiansky telocvičný spolok), Slovenský zväz protifašistických bojovníkov Trenčín a Zväz vojakov Slovenskej republiky pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Trenčína usporiadali 11. apríla 2015 40. ročník diaľkového pochodu s názvom Vojenská Päťdesiatka.
Vojenská 50-ka je turistický diaľkový pochod v Strážovských vrchoch po trase: Trenčín Sokolovňa – Kubrá Kyselka – Petrova Lehota – Krásna Ves – Trebichavské sedlo – Uhrovec – Jankov vŕšok.
Pod gesciou veliteľa pozemných síl OS SR sa ho v 120 člennej skupine profesionálnych vojakov zúčastnilo aj 10 profesionálov veliteľstva brigády bojového zabezpečenia Trenčín a 15 z multifunkčného práporu Hlohovec. Účasť vojakov na pochode bola vnímaná zúčastnenými turistami, ako aj širokou verejnosťou veľmi pozitívne. Obyvatelia obcí po trase prejavovali záujem o celú akciu a živo diskutovali so zúčastnenými vojakmi.
Je veľa extrémnych športov, pri ktorých sa bežným smrteľníkom zastavuje rozum. Za nevšednú aktivitu sa dá považovať aj diaľkový pochod. Účastníci musia zvládnuť psychickú a fyzickú námahu trvajúcu cca 12 hodín. Nepripravený človek ho nemá šancu zvládnuť. Počas pochodu človek nemôže zabudnúť hlavne na to, kvôli čomu tam prišiel. Musí sa zmieriť s tým, že pravdepodobne siahne na dno svojich možností čo mu prinesie totálne fyzické vyčerpanie. Práve tie pocity v človeku zanechajú najhlbšiu stopu. Keď to však všetko prekoná, potom sa dostaví naozajstná eufória, ktorá stojí za všetky tie hodiny utrpenia. Človek zistí, že to dno, na ktoré si dokáže siahnuť, je oveľa hlbšie, ako by si myslel. A to je pre mnohých veľmi motivujúce poznanie. Diaľkový pochod je spôsob, ako za jeden deň spoznať časť seba samého. Je to dobrodružstvo do vlastnej duše, ktoré nezakúsi veľa ľudí. Ak hľadáte skúsenosť osobnej sily a vytrvalosti, ktorá zmení váš život, prejdite 50 km.
Všetkým zúčastneným vojakom patrí poďakovacie za príkladnú reprezentáciu svojej jednotky, ako aj celých OS SR. Najväčšou odmenou zúčastnením preto nech je vedomie, že dokážu „skoro čokoľvek“.


Zúčastnili sme sa vojenskej päťdesiatkyZúčastnili sme sa vojenskej päťdesiatkyZúčastnili sme sa vojenskej päťdesiatkyZúčastnili sme sa vojenskej päťdesiatky

Autor: kpt. Halas, kpt. Téglašiová - Dátum: 13.04.2015
Čítanosť: 5448
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share