Preskocit navigáciu

Najlepší delostrelci sú z shdo Michalovce


Najlepší delostrelci sú z shdo Michalovce
V Simulačnom centre Akadémie ozbrojených síl (AOS) sa uskutočnil v dňoch 27.-30. apríla 2015 už 5. ročník súťaže „O najlepšieho delostrelca OS SR“,  jeho organizátorom bol samohybný delostrelecký oddiel (shdo) Michalovce. Súťažilo v ňom 34 delostrelcov z útvarov z Michaloviec, Rožňavy, Martina, Nitry, Levíc a Trebišova.
Súťaž, ktorá sa tretíkrát konala v  AOS, využíva  konštruktívnu simuláciu pri plnení individuálnych palebných úloh (IPU). Jej podstatou je zničenie cieľa na základe zastrieľania.
Po teoretických testoch, postúpilo do praktickej časti súťaže 15 delostrelcov, ostatní nepostupujúci plnili rôzne strelecké cvičenia na streleckom trenažéri PT 95 MIL a vybrané úlohy na rekonfigurovateľných virtuálnych trenažéroch.
Súťažiaci boli oboznámení s taktickou situáciou, s podmienkami plnenia IPU, mali k dispozícii pracovnú mapu, laserový diaľkomer, delostreleckú buzolu, spojenie. Simulácia umožňovala okamžitú kontrolu prvkov, presnosti a času IPU.
Najlepšie v súťaži obstáli delostrelci z Michaloviec. Putovný pohár veliteľa pozemných síl OS SR a prvé miesto v súťaži získal nadporučík Richard Liška, druhý bol kapitán Michal Németh a tretie miesto si vybojoval nadoručík Slavomír Pristaš ( všetci z shdo Michalovce). Putovný pohár, ktorý v roku 2014 vybojovala Rožňava, sa tak presunul v r.2015 do Michaloviec.
Druhýkrát sa súťaže zúčastnili aj delostrelci z 13. delostreleckého pluku, Jince (AČR) pod vedením plukovníka Jiřího Kývalu, zástupcu veliteľa pluku, ktorý ocenil možnosti porovnania úrovne teoretických a praktických zručností delostrelcov obidvoch krajín.
Veliteľ súťaže podplukovník Pavol Barančík kladne zhodnotil súťaž, vyzdvihol jej ciele, prípravu prvkov na streľbu a povelovú techniku a dodal, že súťaž preveruje činnosť delostrelcov aj pod stresom.

Najlepší delostrelci sú z shdo MichalovceNajlepší delostrelci sú z shdo MichalovceNajlepší delostrelci sú z shdo MichalovceNajlepší delostrelci sú z shdo Michalovce

Autor: AOS , Foto: AOS - Dátum: 04.05.2015
Čítanosť: 5733
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share