Preskocit navigáciu

70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny


70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny

Májové udalosti z roku 1945 si dnes 6. mája 2015, aj za podpory príslušníkov prešovskej mechanizovanej brigády, na námestí pred budovou Mestského úradu pri Pamätníku osloboditeľov pripomenuli mnohí, ktorí svojou účasťou prišli vzdať úctu a vďaku všetkým, ktorí sa zapojili do bojov za slobodu našej krajiny a ktorí za ňu neváhali položiť svoj život.
Uplynulo už 70 rokov od konca najrozsiahlejšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách ľudstva, ktorý za sebou zanechal milióny mŕtvych i ranených – druhej svetovej vojny a definitívnej porážky Nemecka a jeho spojencov protifašistickou koalíciou.
Pietnej spomienky sa zúčastnil aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády (2.mb) plukovník gšt. Martin Stoklasa spolu s hlavnými predstaviteľmi mestskej samosprávy, štátnej správy a členmi Zväzu vojakov Slovenskej republiky klubu Prešov. Medzi účastníkmi stretnutia z radov širokej verejnosti nechýbali ani priami svedkovia a účastníci tejto vojny.
Nielen organizovanie takýchto osláv, ale aj prednesené slová vyvolávali v srdciach zúčastnených tichú a večnú spomienku na týchto hrdinov, ktorí zahynuli počas najtragickejšej udalosti v dejinách ľudstva. Preto práve dnes s úctou a rešpektom spomíname na všetkých, ktorí pre našu slobodnú budúcnosť obetovali to najcennejšie – svoje životy a zdravie.
Príslušníci 2. mb, okrem pietnej spomienky v meste Prešov, vzdali hold padlým aj v ďalších mestách východného Slovenska – Sobrance, Kežmarok, Humenné, Vranov nad Topľou, Sabinov, Košice – okolie Bardejov, Trebišov a Michalovce, čím prispeli k dôstojnému priebehu týchto pietnych stretnutí.


70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny70 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny

Autor: npor. Ing. Jaroslav Melega , Foto: rtm. Jaroslav Spišiak - Dátum: 06.05.2015
Čítanosť: 4176
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share