Preskocit navigáciu

Taktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporu


Taktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporu

          V priebehu mesiacov apríl a máj účelové zoskupenia 2. mechanizovanej roty (2.mr, opravárenská čata, časť Obväziska) i 3. mechanizovanej roty (3.mr, zásobovacia čata, časť Obväziska) vykonali rotné taktické cvičenia bez bojovej streľby s MILES 2000 vo výcvikovom priestore vojenského obvodu Lešť počas dňa i noci.
         Vykonanie rotného taktického cvičenia bolo vyvrcholením tohtoročnej prípravy mechanizovaných jednotiek v oblasti vedenia boja v horskom a zalesnenom teréne. Taktické cvičenie so systémom MILES a cvičnou muníciou posunulo samotné cvičenie do roviny, ktorá zreálnila bojovú situáciu cvičiacich účelových zoskupení (ÚZ). Boli preverené ich schopnosti a zručnosti pri vedení bojovej činnosti, riešení incidentov, systému podávania hlásení, činnosti so zranenými (prvá pomoc raneným, triedenie ranených – Triage, odsun ranených), činnosti so zajatcami a ostatných oblastí, z ktorých boli cvičiaci hodnotení.
         Úlohou ÚZ, pod krycím názvom operácie TARA, bolo vykonať taktický presun z predsunutej základne a následne zaujať a brániť priestor objektu osobitnej dôležitosti (radarová stanica) pred útokmi paramilitantných skupín a byť pripravený obnoviť prevádzkyschopnosť poškodených vozových a technických prostriedkov, za účelom degradácie vplyvu nepriateľa na ohrozenie objektu osobitnej dôležitosti. ÚZ vykonali operáciu v piatich fázach, a to taktický presun v horskom a zalesnenom priestore (za pomoci lanových techník), zaujatie a budovanie obrany objektu osobitnej dôležitosti, vedenie obranného boja v horskom a zalesnenom teréne, konsolidácia a reorganizácia, vystriedanie na mieste.
          Taktické cvičenie svojou náročnosťou čo najlepšie nasimulovalo situácie, s ktorými sa môžu vojaci počas vedenia operácií v horskom a zalesnenom teréne stretnúť a zároveň poskytlo veliteľom rozhodujúce podklady pre vyhodnotenie pripravenosti jednotlivcov i jednotky. Počas celého výcviku boli cvičiaci vystavení psychickej a fyzickej záťaži, ktorou sa preukázala ich pripravenosť a schopnosť riešiť možné incidenty a situácie v realistických a náročných podmienkach, zodpovedajúcich súčasným poznatkom a trendom vo vedení boja v tak náročnom prostredí akým bez pochýb horský a zalesnený priestor je.


Taktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporuTaktické cvičenia účelových zoskupení 22. mechanizovaného práporu

Autor: npor. Jozef SAKARA , Foto: autor - Dátum: 11.05.2015
Čítanosť: 3990
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share