Preskocit navigáciu

Legiovlak vyrazil na svoju púť po Českej a Slovenskej republike


Legiovlak vyrazil na svoju púť po Českej a Slovenskej republike

Za účasti predsedu Vlády Českej republiky Bohuslava Sobotku, zástupcu Senátu parlamentu Českej republiky MUDr. Přemysl Sobotka, zástupcu náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky generálmajora Jaroslava Kociána a ďalších významných hostí, sa 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko dňa 19. mája zúčastnil slávnostného výjazdu Legiovlaku z hlavnej železničnej stanice v Prahe.

Legiovlak je replikou legionárskeho vojenského ešalonu z rokov 1918 až 1920, s ktorým sa československí legionári presúvali bojom s boľševikmi cez Rusko po Transsibírskej magistrále. Pri príležitosti 100. výročia boja československých légií za samostatný československý štát začala v tomto roku svoju niekoľkoročnú púť po Českej republike unikátna pojazdná expozícia zložená z jedenástich zrekonštruovaných vagónov pod názvom Legiovlak. Vo všetkých vozňoch čaká na návštevníkov verná rekonštrukcia vybavenia, legionári v dobových uniformách, ale tiež originálne exponáty a niekoľko stoviek fotografií na paneloch, mapujúcich históriu československých légií.

S cieľom intenzívneho prehlbovania povedomia o vzniku a histórii nášho slobodného štátu v radoch širokej verejnosti, vyštartovala táto pojazdná expozícia z Hlavnej železničnej stanice v Prahe. Poznanie, ktoré priváža Legiovlak, je určené predovšetkým najmladšej generácii, a preto je pozornosť venovaná zvlášť školským exkurziám. Vo svojej zdravici k zúčastneným generál Macko odovzdal pozdravy náčelníka generálneho štábu OS SR generála Maxima ako aj v mene všetkých príslušníkov OS SR a zdôraznil, že si vysoko ceníme tradície a odkaz československých legionárov spolu s odkazom SNP a boja za národné práva v meruôsmych rokoch 1848-1849. Súčasne zaželal Legiovlaku veľa šťastných kilometrov a mnoho zanietených návštevníkov predovšetkým najmladších generácií Slovákov a Čechov.

V rámci uvedenej aktivity generálmajor Macko osobne zablahoželal k vymenovaniu do hodnosti generálporučíka poslednému žijúcemu parašutistovi, veteránovi 2. svetovej vojny, rodákovi zo Slovenska 93-ročnému Jaroslavovi Klemešovi a odovzdal mu pamätnú mincu NGŠ OS SR Milana Maxima.


IIIIII

Autor: OOd NGŠ , Foto: nrtm. Július Čapkovič - Dátum: 20.05.2015
Čítanosť: 6021
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share