Preskocit navigáciu

Na Lešti plávali nitrianske BVP


Na Lešti plávali nitrianske BVP

V súlade s plánom prípravy na rok 2015 sa od 22. do 29. mája uskutočňuje na vodnom cvičisku Výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť (VP VO Lešť) výcvik v prekonávaní vodných prekážok tankami, obrnenými prostriedkami (BRDM, Aligátor) a bojovými vozidlami pechoty. Podľa plukovníka Ľudovíta Valentínyho z trenčianskeho veliteľstva pozemných síl ide o dôležité zvyšovanie vycvičenosti a spôsobilostí jednotiek a útvarov.
„Takéto zamestnania sa neuskutočnili už vyše 9 rokov. Pritom by mali byť súčasťou normálneho výcviku bojových jednotiek a jednotiek bojového zabezpečenia. Ktoré sú vybavené vozidlami, čo dokážu prekonávať vodnú prekážku plávaním, alebo brodením. Vzhľadom na spomínaný odstup od posledných zamestnaní takéhoto charakteru, to bola pre mnoho vodičov premiéra. Aj z tohto pohľadu som spokojný. Hlavný dôraz sme pri týchto zamestnaniach kládli na bezpečnosť,“ konštatuje plukovník Valentíny.
Výcvik v prekonávaní vodných prekážok sa uskutočňuje so všetkými profesionálnymi vojakmi, ktorí sú vyškolení na obsluhu pre daný typ techniky. V stredu, 27. mája plnili úlohy prekonávania vodnej prekážky plavbou bojových vozidiel pechoty (BVP) príslušníci nitrianskeho mechanizovaného práporu. Jeho veliteľ podplukovník Štefan Acsai pripomína, že útvar vodnú prekážku neprekonával plávaním 10 rokov. Preto väčšina vodičov BVP plnila takúto úlohu po prvý raz. Museli prekonať vodnú prekážku dlhú 176 metrov a hlbokú 3,7 metra. Riadiaci zamestnania okrem iného hodnotil vjazd bojového vozidla do vody a prechod k plavbe bez zachytenia vytýčenia a bez zastavenia vo vode. Prevedenie zatáčania v priechode zatáčkami bez cúvania a bez zachytenia vytýčenia.
Vjazd do obmedzeného priechodu na vodnej prekážke a výjazd z neho cúvaním bez zachytenia vytýčenia. A nakoniec prechod z plavby na jazdu po pásoch a výjazd na breh bez zastavenia.
Zamestnania preverili aj vycvičenosť ženijno- prieskumných skupín v zvládnutí činností pri prieskume vodnej prekážky. Ale aj úroveň pripravenosti záchrannej a uvoľňovacej služby pod velením nadporučíka Mateja Václavíka zo seredského ženijného práporu. Jej činnosť pri záchrane osádok bojových vozidiel v havarijných situáciách.


Na Lešti plávali nitrianske BVPNa Lešti plávali nitrianske BVPNa Lešti plávali nitrianske BVPNa Lešti plávali nitrianske BVPNa Lešti plávali nitrianske BVP2Na Lešti plávali nitrianske BVP2Na Lešti plávali nitrianske BVP2Na Lešti plávali nitrianske BVP2Na Lešti plávali nitrianske BVP3Na Lešti plávali nitrianske BVP3Na Lešti plávali nitrianske BVP3Na Lešti plávali nitrianske BVP3Na Lešti plávali nitrianske BVP3Na Lešti plávali nitrianske BVP3Na Lešti plávali nitrianske BVP3Na Lešti plávali nitrianske BVP4Na Lešti plávali nitrianske BVP4Na Lešti plávali nitrianske BVP4Na Lešti plávali nitrianske BVP4Na Lešti plávali nitrianske BVP5Na Lešti plávali nitrianske BVP5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 28.05.2015
Čítanosť: 6569
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share