Preskocit navigáciu

Súčinnostné cvičenie - havária v Mochovciach


Súčinnostné cvičenie - havária v Mochovciach

Pod námetom „Havária v AE Mochovce“ došlo dňa 4. júna k úniku  rádioaktívnej látky  do priestorov mimo areálu atómovej elektrárne. Štvrtok o ôsmej hodine prijal levický prápor informáciu v uvedenej podobe o núdzovom stave elektrárne, kedy bola následne na to nariadená okamžitá evakuácia pre celý levický prápor.

 Po prijatí správy o vzniku závažnej udalosti, bola prijatá ďalšia správa, v ktorej krízový štáb mesta Levice nariadil evakuáciu obce Kozárovce. Z 13. mechanizovaného práporu okamžite vyrazili dve autá s vyčlenenými profesionálnymi vojakmi, ktorých úlohou bolo vykonať evakuáciu žiakov a školský personál ZŠ Kozárovce. Zo školy v Kozárovciach boli deti a učitelia následne prevezení do kontrolného stanovištia v obci Žemberovce, z dôvodu vykonania registrácie evakuovaných osôb a ich dozimetrickej kontroly. V prípade zasiahnutých osôb sa vykonávala dekontaminácia osôb a techniky  v zabezpečení práporu rchbo z Rožňavy pomocou dekontaminačných liniek. Po dekontaminácii pokračoval prevoz detí do obce Pukanec, kde bolo pre deti a učiteľský personál zabezpečené núdzové ubytovanie.

Pod takýmto námetom prebehlo „Súčinnostné cvičenie EMO 2015“, kde hlavným cieľom bolo precvičiť súčinnosť AE Mochovce, krízového štábu Okresného úradu Levice, obce Kozárovce a záchranných zložiek. Cieľ tohto dňa bol pre 13. mechanizovaný prápor splnený a profesionálny vojaci, ako aj deti z Kozároviec boli úspešne evakuovaní do bezpečného prostredia.

 


Súčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v MochovciachSúčinnostné cvičenie - havária v Mochovciach

Autor: por. Mgr. Katarína Šrámková , Foto: por. Mgr. Katarína Šrámková - Dátum: 09.06.2015
Čítanosť: 3823
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share