Preskocit navigáciu

Cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2015 pokračuje


Cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2015 pokračuje

Medzinárodné štandardizačné a certifikačné vojenské cvičenie Capable Logistician 2015 konajúce sa v dňoch 1.6.-26.6.2015 v Maďarsku úspešne pokračuje. Druhé zo série poľných cvičení logistickej interoperability nasleduje po obrovskom úspechu cvičenia Capable Logistician 2013 vykonanom pred dvoma rokmi na území Slovenskej republiky, konkrétne vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť.
Celkový počet cvičiacich pozostáva z takmer 1800 vojakov pochádzajúcich z 32 krajín z celého sveta, z čoho väčšinu tvorí 23 členských krajín NATO a 9 ďalších krajín predstavujú koaliční partneri NATO a nezávislí pozorovatelia. Vyše 600 kusov rôznej vojenskej techniky a zariadení privezených zúčastnenými krajinami z ich materských základní jednoznačne potvrdzuje, že sa nejedná len o štábne cvičenie.
Interoperabilita medzi vojenskými silami a prostriedkami viacerých krajín je v súčasnej dobe považovaná za veľmi dôležitú podmienku vedenia spoločných operácií. Toto cvičenie preto poskytuje veľkú príležitosť špecializovaným vojenským odborníkom precvičiť si vzájomnú spoluprácu, spomínanú interoperabilitu a vyhodnotiť zavedené vojenské postupy v 13 konkrétnych funkčných oblastiach logistiky:
• Munícia
• Palivo
• Voda
• Údržba, opravy, vyslobodzovanie a odťahovanie vozidiel
• Presuny a preprava/ RSOM / Mov Con MILU /
• Sledovanie pohybu a výšky dostupných zdrojov a zásob
• Logistické hlásenia a plánovanie (LOGREP, ADAMS, EVE, & CORSOM)
• Manipulácia s materiálom a AIRDROP
• Operational Logistics Chain Management (OLCM)
• Spoločná logistická podporná skupina (JLSG)
• Smart Energy
• Logistické služby
• Zdravotnícke zabezpečenie
Počas cvičenia prebieha zároveň testovanie spolupráce medzi vojenskými jednotkami a civilnými špecialistami pracujúcimi na zavádzaní tzv. "Smart Energy" programu. Jedná sa o projekt, ktorého cieľom je testovať a v praxi využívať alternatívne zdroje elektrickej energie pre zabezpečenie rozsiahlej škály každodenných aktivít vojenských jednotiek. Výsledky tohto prebiehajúceho testovania budú cenným podkladom do ďalšieho rozvoja a spolupráce v tejto oblasti.
Slovenský príspevok v tomto cvičení tvorí skupina 48 vojakov a vojenských policajtov s 15 vozidlami. V tejto skupine sa nachádza aj 13 príslušníkov brigády bojového zabezpečenia, ktorí spolu s 5 vozidlami naplnili rôzne funkčné pozície, či už na veliteľstve cvičenia (EXCON) alebo na precvičovaných jednotkách.
kpt. Ing. Martin RYCHTÁRIK (Ve bbz Trenčín) zastáva pozíciu dôstojníka CJ4 JFC RC (Responce Cell) v rámci štruktúry EXCON. Náplňou jeho činnosti je denne spolu s príslušníkmi skupiny rozohry cvičenia (MEL-MIL) zasielať nariadenia, incidenty a požiadavky logistického charakteru vydané veliteľstvom CJTF na centrum pre spoločné logistické operácie (JLOC) veliteľstva JLSG. Sleduje a vyhodnocuje všetky pravidelné hlásenia, analýzy a požiadavky z podriadených jednotiek zasielané späť na CJTF.
kpt. Ing. Radoslav ŠPIRIAK (Ve bbz Trenčín) zodpovedný za logistické plánovanie (Logistic Land Planner) má každý deň príležitosť vo väčšej, či menšej miere prispievať do rozhodovacieho a plánovacieho procesu prebiehajúcemu na Veliteľstve Spoločnej Logistickej Podpornej Skupiny (JLSG HQ - Joint Logistic Support Group Headquarters).
npor. Ing. Miroslav TOMAŠÍK (oppr Martin) ako starší dôstojník finančného oddelenia veliteľstva JLSG pripravuje denne v spolupráci s príslušníkom z NSPA (NATO Support and Procurement Agency) rozpočtové analýzy, kalkulačné predpoklady a návrhy finančných riešení pre obstaranie tovarov a služieb nielen pre zabezpečenie vojenských aktivít, ale taktiež pre zabezpečenie rôznorodých CIMIC operácií.
npor. Ing. Peter BLAHO, por. Ing. Dušan ČÁNI a por. Ing. Pavol LUKAŠÍK sú spolu so siedmimi skúsenými vodičmi z Multifunkčného práporu Hlohovec zaradení v mnohonárodnej integrovanej dopravnej jednotke (M&T MILU). Túto jednotku tvoria profesionálni vojaci a technika zo 4 krajín (SVK, CZE, USA, DEU), ktorí pod velením amerického kapitána Diega BARROSA denne plánujú a následne plnia prepravné úlohy v rámci vojenského výcvikového priestoru Bakony.
Každý z príslušníkov brigády bojového zabezpečenia s prehľadom denne preukazuje svoju dostatočnú odbornú pripravenosť a kvalifikovanosť. Zaujímavou, ba dokonca priam úctyhodnou skutočnosťou je aj to, že v prípade nedostatku slovnej zásoby v anglickom jazyku používajú naši vojaci bez zaváhania francúzštinu, nemčinu, maďarčinu či ruštinu na objasnenie si zadávanej úlohy či diskusie.
Už v prvých dňoch cvičenia bolo zrejmé, že veľkú zásluhu na úspešnom zvládaní plnenia úloh v tomto medzinárodnom prostredí tvoria nielen skúsenosti našich vojakov z predchádzajúcich vojenských misií a medzinárodných cvičení, ale taktiež ich prirodzená schopnosť okamžite sa prispôsobiť danému operačnému prostrediu tohto cvičenia. Táto skutočnosť vlastne len potvrdzuje jednoznačnú a dlhodobo pretrvávajúcu vysokú úroveň vojenskej profesionality príslušníkov brigády bojového zabezpečenia.


cl 2015 2cl 2015 2cl 2015 2cl 2015 2

Autor: kpt. Špiriak - bbz , Foto: kpt. Špiriak, kpt. Rychtárik, por. Čáni - Dátum: 19.06.2015
Čítanosť: 5914
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share