Preskocit navigáciu

Úspešná certifikácia príspevkov Brigády bojového zabezpečenia do V4 BG EÚ


Úspešná certifikácia príspevkov Brigády bojového zabezpečenia do V4 BG EÚ Vyvrcholením prípravy príspevkov do bojového zoskupenia krajín EÚ V4 bolo vykonanie certifikačného cvičenia Slovak Challenge 2015, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 15. až 17. júna 2015 vo výcvikovom priestore Lešť. Brigáda bojového zabezpečenia Trenčín poskytla do bojového zoskupenia dopravnú rotu hlohovského dopravného práporu, ktorá úspešné splnila podmienky národnej certifikácie.
V rámci cvičenia Slovak Challenge 2015 dopravná rota konvojmi zabezpečovala prepravu zásob, PHM, uvoľňovanie techniky a ďalšie úlohy pre podporovanú mechanizovanú rotu v súlade so svojimi logistickými spôsobilosťami. Pri prepravných úlohách flexibilne spolupracovala s mechanizovanou rotou a vojenskou políciou, ktoré jej zabezpečovali ochranu konvojov. Dopravná rota čelila rôznym rozohrávaným situáciám, pri ktorých bola preverovaná kooperácia s ostatnými súčasťami bojovej skupiny, ako aj jej samotná činnosť a rozhodovací proces. Rota potvrdila svoju vycvičenosť pri prekonávaní kontaminovaného priestoru a následne dekontaminácii techniky a personálu konvoja v dekontaminačnej linke. Pri konvojoch si príslušníci dopravnej roty poradili aj s uvoľňovaním zapadnutej techniky a prekládkou materiálu pri zničení vozidla po nájazde na nástražný výbušný systém (IED). Úzku súčinnosť jej poskytoval tím riadenia presunov, ktorý sledoval dopravné obmedzenia a zabezpečoval bezpečný pohyb v cestnej sieti operačného bojiska. Tím riadenia presunov, ktorý v najbližšej dobe prejde do podriadenosti brigády bojového zabezpečenia sa rovnako popasoval s úlohou prípravy prijatia, usporiadania a prepravy nasadzovanej jednotky do priestoru zodpovednosti - RSOM (Recepcion, Staging, Onward Movement) pre operačne nasadzovanú jednotku poľských ozbrojených síl. Preukázal vysokú odbornosť v plnení jej predurčených úloh.
Jednotky brigády bojového zabezpečenia sa tiež podieľali na celkovom logistickom zabezpečení riaditeľstva cvičenia, ako aj samotných cvičiacich jednotiek ubytovaných v poľnom tábore Riečky, kde komplexne poskytovali zabezpečenia a služby II. úrovne logistiky. Na plnení tejto logistickej úlohy sa významne podieľal národný podporný prvok NSE vyčlenený od Brigády bojového zabezpečenia, ktorý je predurčený plniť úlohy logistickej podpory pre národne elementy v operácii mimo územie SR.
„Fungujúca logistika je prvým a zásadným predpokladom úspechu každej vykonávanej operácie. Som rád, že vyvedené logistické prvky brigády bojového zabezpečenia opätovne potvrdili svoju spoľahlivosť pri plnení úloh na vysokej úrovni.“, konštatoval spokojnosť so úrovňou poskytovanej logistickej podpory veliteľ brigády bojového zabezpečenia plukovník Jozef Ševčík v rámci svojej kontroly vyvedených jednotiek brigády bojového zabezpečenia vo výcvikovom priestore Lešť.
Do bojového zoskupenia krajín EÚ V4 je predurčených 560 slovenských vojakov. Jeho jadro tvoria príslušníci 2. mechanizovanej roty trebišovského zmiešaného mechanizovaného práporu s vlastnou čatou logistickej podpory a obväziskom, rožňavská rota RCHBO, hlohovská dopravná rota, tím vojenskej polície, jednotka EOD z Národného centra EOD v Novákoch, taktický psychologický tím, a tím riadenia presunov.

SLOVAK CHALLENGE 2015SLOVAK CHALLENGE 2015SLOVAK CHALLENGE 2015SLOVAK CHALLENGE 2015

Autor: kpt. Téglašiová - Dátum: 29.06.2015
Čítanosť: 5642
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share