Preskocit navigáciu

Kadeti z USA v posádke Rožňava


Kadeti z USA v posádke Rožňava
V dňoch 20. – 24.7.2015 vykonali kadeti USA ROTC ( Reserve Officer Training Centre) návštevu VÚ 7945 Rožňava. Uvedenej aktivity sa zúčastnilo 24 kadetov ROTC a 4 príslušníci z veliteľstva ROTC ako sprievod. Počas týchto dní bola vykonaná prezentácia práporu radiačnej chemickej a biologickej ochrany a raketometného oddielu so zameraním na predstavenie štruktúry, spôsobilostí a plnených úloh. Počas statickej a dynamickej ukážky sa kadeti oboznámili s bojovou technikou, prostriedkami individuálnej ochrany používanej v prápore rchbo, s prístrojmi radiačného chemického biologického prieskumu a monitorovania.
Nie len prezentácie absolvovali kadeti , ale aj aktívne boli účastní na rannom telesnom cvičení s ťažkou rotou dekontaminácie, vyučovali anglický jazyk príslušníkov práporu. Svoju „pracovnú dobu“ mali kadeti rovnakú ako príslušníci posádky RV. Po ukončení dennej služby navštívili metropolu východného Slovenska mesto Košice, kde ohliadli krásy hlavného mesta Košického kraja, so záujmom absolvovali prehliadku kaštieľa Betliar. Zaujímavou bola aj jedna z krás Gemera, - prehliadka Slavošovského tunela (II. Svetová vojna).
Národné stromy oboch štátov ( Lipa a Dub), budú rásť na pôde kasární zasadené príslušníkmi práporu ako aj kadetmi, ako pamiatka na spoločne strávené výcvikové dni. Spoznávanie Slovenska by nebolo kompletné bez ochutnávky našich bryndzových halušiek a pirohov, ktoré všetkým (podľa ich vyjadrení) náramne chutili.
V čase návštevy kadetov prišla požiadavka od Mariánskych sestier z kláštora v obci Drienovec o pomoc pri rúbaní dreva na zimu a revitalizáciu okolia kláštora. Napriek vysokým vonkajším teplotám s veľkým nadšením uvítali aj túto „úlohu“, ktorú výborným spôsobom spoločne príslušníci práporu rchbo a kadeti USA splnili, čo svojimi slovami uznania ocenili aj prítomné rádové sestry vo viacerých jazykoch ( francúzsky, nemecky, anglicky).
Po ukážke výcviku špeciálnej telesnej prípravy, boja z blízka, kadeti na vlastnej koži absolvovali dve výcvikové hodiny pod vedením inštruktorov boja z blízka raketometného oddielu. Gradujúci bol aj ostatný deň v posádke Rožňava s príslušníkmi prrchbo a rmo, sa kadeti zúčastnili na výcviku v streľbe z ručných zbraní na posádkovej strelnici Gemerská Hôrka. V rámci civilno-vojenskej spolupráce spoločne s folklórnym súborom HAVIAR tanečnými krokmi miestneho folklóru ukončili svoj program v posádke Rožňava.

Kadeti z USA v posádke RožňavaKadeti z USA v posádke RožňavaKadeti z USA v posádke RožňavaKadeti z USA v posádke RožňavaKadeti z USA v posádke RožňavaKadeti z USA v posádke Rožňava

Autor: prrchbo , Foto: prrchbo - Dátum: 27.07.2015
Čítanosť: 4884
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share