Preskocit navigáciu

Príslušníci a zamestnanci prvej brigády si pripomenuli význam výročí SNP a Ústavy SR


Príslušníci a zamestnanci prvej brigády si pripomenuli význam výročí SNP a Ústavy SR

           Deň 29. august 2015 – je dňom, kedy si občania Slovenskej republiky pripomínajú 71. výročie začiatku Slovenského národného povstania. Slovenské národné povstanie je jednou z najvýznamnejších udalostí slovenských národných dejín, ku ktorému sa už vyše polstoročia vraciame ako k žriedlu národnej identity, demokratickosti a spolupatričnosti k rodine európskych štátov.

S úctou a vďakou sme si i my príslušníci a zamestnanci topoľčianskej brigády za prítomnosti veliteľa brigády plukovníka gšt. Vladimíra Kubáňa, v dnešný deň 28. augusta, spomenuli na hrdinských bojovníkov, vojakov, partizánov a ilegálnych pracovníkov, ktorí odolávali presile, no napriek utrpeniam a obetiam kliesnili cestu aj nášmu dnešnému životu.  

Na dnešnom slávnostnom nástupe sme si zároveň pripomenuli aj ďalší dôležitý sviatok a pamätný deň – Deň Ústavy Slovenskej republiky. Ústava - dokument, ktorý je už 23 rokov hierarchicky najvyššie postavený právny predpis platný v Slovenskej republike, vznikol v záujme presadzovania práv príslušníkov národností a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike s vedomím zodpovednosti za budúcnosť slovenského národa a vyjadrujúc jeho vôľu.

            Po prečítaní Rozkazov prezidenta SR k spomínaným výročiam vystúpil so svojím prejavom veliteľ prvej brigády, ktorý poznamenal, že každá história a činnosť národa nie je iba čierna a biela. „V tento deň si pripomíname ozbrojené vystúpenie slovenského národa proti fašistickému Nemecku, ale spomíname aj na príslušníkov iných národov, ktorí so zbraňou v ruke neváhali  pomôcť slovenskému národu. Rozpínavosť fašistického Nemecka a jeho prisluhovačov mala vo svete za následok úmrtie do 62 miliónov ľudí.  Verím, že oslava tohto výročia, nie je len pripomienkou si tých ľudí, ktorí neváhali či už vojensky alebo občiansky pomáhať pri SNP, ale je hlavne pripomenutie si ideí tohto povstania a jeho odkazu pre súčasné pokolenia.“ uviedol Kubáň.

Tí, čo za nás bojovali, hrdinsky dokázali myšlienku vystúpenia slovenského národa udržať živú a svojím spôsobom napomohli k oslobodeniu našej krajiny, odznelo počas prejavu veliteľa brigády. Na záver apeloval na dôležitosť, aby sme našou každodennou prácou ctili pamiatku tých, ktorým nebolo umožnené sa dožiť plnohodnotného veku, pretože umierali mladí a nevinní.

 



Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: rtn. Jozef Repka - Dátum: 28.08.2015
Čítanosť: 4009
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share