Preskocit navigáciu

Logisticky sme podporili oslavy 71. výročia SNP v Banskej Bystrici


Logisticky sme podporili oslavy 71. výročia SNP v Banskej Bystrici

Aj tento rok sme si 29. augusta pripomenuli 71. výročie Slovenského Národného Povstania, ktoré je významných míľnikom v dejinách Slovenska. Centrálne oslavy výročia SNP sa uskutočnili pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici pod záštitou Múzea Slovenského národného povstania.

Na prípravách oficiálneho programu, spojeného s pietnym aktom položenia vencov k súsošiu „Obete varujú“ ako aj kultúrneho programu, sa značnou mierou podieľala aj brigáda bojového zabezpečenia Trenčín spolu so svojimi prápormi. Celkovú logistickú podporu podujatia za Ozbrojené sily SR mal na starosti kapitán Marcel Kužma príslušník brigády bojového zabezpečenia Trenčín. Pre dôstojný priebeh podujatia príslušníci brigády (opravárenského práporu Martin a opravovne Banská Bystrica), zabezpečovali výstavbu vojenských stanov pre účastníkov kultúrneho programu, rovnako sa postarali o stravovanie všetkých organizačných zložiek podujatia a navarili dostatok vojenského gulášu pre všetkých. Pozitívnu prezentáciu Ozbrojených síl na verejnosti podporili zabezpečením výstavby prístreškov pre ukážky ručných zbraní, vojenskej techniky pre ďalšie súčasti OS SR, ako aj výstavbou stanovíšť pre detský animačný program, ktoré počas podujatia zabezpečovali príslušníci 13. mechanizovaného práporu Levice.

Oficiálna časť osláv SNP sa začala už o 10:00 po prelete leteckej techniky VzS OS SR pietnym aktom, ktorého za zúčastnili priami účastníci SNP, hlavný veliteľ OS SR prezident Andrej Kiska ako aj ďalší významní predstavitelia Slovenskej republiky a krajín participujúcich na SNP, a nechýbali ani významní predstavitelia rezortu obrany. K pamätníku „Obete varujú“ na nádvorí múzea SNP čestná stráž Slovenskej republiky položila 72 vencov. Pri vztyčovaní štátnej vlajky zaspieval slovenskú hymnu 7-ročný chlapec Adrián Kožiak z obce Baláže. Ďalej nasledoval bohatý sprievodný a kultúrny program, ktorého súčasťou boli dynamické ukážky výcviku vojakov a psov vojenskej polície, statické ukážky historickej a súčasnej vojenskej techniky, ručných zbraní, či ukážky modelárov a premietanie dokumentárnych filmov v kinosále Múzea SNP.

Za Ozbrojené sily SR na podujatí osláv 71. výročia SNP aktívne participovali príslušníci, Opravárenského práporu Martin, 13.mechanizovaného práporu Levice, 12. mechanizovaného práporu Nitra, 5. pluku špeciálneho určenia, Regrutačnej skupiny Žilina, Vojenskej polície Prešov, Práporu výcviku Martin, Práporu RCHBO Rožňava, Veliteľstva posádky Bratislava, Čestná stráž OS SR a v neposlednom rade aj príslušníci Vzdušných síl OS SR Zvolen.


 Fotografie



Autor: kpt. Ing. Jana Téglašiová , Foto: kpt. Ing. Jana Téglašiová - Dátum: 31.08.2015
Čítanosť: 4109
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share