Preskocit navigáciu

„RAKEŤÁCI“ na Lešti


„RAKEŤÁCI“ na Lešti

Vo výcvikových priestoroch CV Lešť sa v dňoch 3. až 10. septembra  konala záverečná etapa intenzívneho výcviku 1. raketometnej batérie (rmbat) raketometného oddielu (rmo) 1. mechanizovanej brigády, ktorú si osobne prišiel 9. septembra pozrieť aj veliteľ topoľčianskej brigády plukovník gšt. Vladimír Kubáň.  

Pre zabezpečenie plnej operačnej spôsobilosti boli na neobsadené funkcie doplnení profesionálni vojaci z 2. rmbat, do operačnej podriadenosti veliteľa batérie boli pridelené 2 prieskumné družstvá z prieskumnej batérie rmo a komplexnú logistickú podporu poskytovala batéria podpory velenia rmo.

Vyvrcholením trojtýždňového výcvikového úsilia bolo taktické cvičenie batérie s bojovou streľbou s názvom „OP SNOW GARDEN“. Počas dvoch dní bola jednotka preverená z určených oblastí odborno-taktickej a vševojskovej prípravy, vykonala stanovený počet palebných úloh, pri ktorých bolo na ciele vystrelených celkovo 224 kusov 122 mm rakiet. Batéria pod velením nadporučíka Romana Lukča preukázala svoju schopnosť viesť presné, rýchle a efektívne paľby na plánované i neplánované ciele. V odborno–taktickej príprave sa batéria nevyhla niektorým nedostatkom, čo bolo spôsobené množstvom doplneného personálu, ako aj neskúsenosťou hlavných funkcionárov batérie i čiat, ktorí sa taktického cvičenia s bojovou streľbou zúčastnili v daných funkciách po prvý krát.

„Ostrú“ premiéru vo funkcii veliteľa oddielu absolvoval podplukovník Ľubomír Bodnár, ktorý pri čiastkovom rozbore na záver cvičenia identifikoval oblasti a témy, ktorým je po zbytok roka potrebné venovať pri výcviku väčšiu pozornosť. Zároveň poďakoval všetkým cvičiacim ako aj zabezpečovacím jednotkám za zodpovedný prístup k plneniu úloh, ktorým prispeli k splneniu všetkých naplánovaných úloh a bezproblémovému priebehu cvičenia.    

 


raketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lestiraketaci na lesti

Autor: nrtm. Marián Fabo , Foto: rmo - Dátum: 10.09.2015
Čítanosť: 3683
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share