Preskocit navigáciu

Vojaci piatich armád cvičia na Lešti


Vojaci piatich armád cvičia na Lešti

Vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť v týchto dňoch (21. – 25. septembra) prebieha medzinárodné cvičenie Slovenský štít 2015 za účasti vojakov piatich krajín (Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a USA – Národnej Gardy štátu Indiana). Jeho témou je : Mnohonárodné úlohové zoskupenie pri plnení úloh obrany územnej celistvosti Slovenskej republiky. Hlavnou zložkou spomínaného zoskupenia (21. mnohonárodného účelového zoskupenia MNTF) sú príslušníci trebišovského zmiešaného mechanizovaného práporu.
Slovenskú časť dopĺňa národný podporný prvok trenčianskej brigády bojového zabezpečenia, protilietadlová čata nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, vyčlenení príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia a prešovského práporu ISTAR, ženijná čata ženijného práporu Sereď, prešovská rota logistického zabezpečenia, palebná batéria michalovského samohybného delostreleckého oddielu, čata radiačnej, chemickej a biologickej ochrany rožňavského práporu RCHBO a taktický CIMIC a PSYOPS tím z Martina. Veliteľ trebišovského práporu podplukovník Róbert Funtaľ pripomína, že doterajšie prípravné obdobie dôkladne preverilo pripravenosť všetkých príslušníkov práporu i ďalších súčastí úlohového zoskupenia. Pre veliteľov zároveň predstavuje aj cennú skúsenosť z plnenia úloh v mnohonárodnom prostredí. „S plnením úloh a prístupom vojakov k cvičeniu som maximálne spokojný,“ konštatuje veliteľ mnohonárodného úlohového zoskupenia.
V rámci cvičenia plnia svoje úlohy aj príslušníci našej jedinej tankovej jednotky pod vedením kapitána Jozefa Horvátha. Veliteľ roty si pochvaľuje predovšetkým snahu a skúsenosti svojho veliaceho poddôstojníka nadrotmajstra Ladislava Vassa, veliteľa tretej tankovej čaty poručíka Tomáša Čopáka, vodiča tanku desiatnika Mareka Kučmu, strelca tanku desiatnika Jána Eperješiho, či veliaceho poddôstojníka prvej tankovej čaty rotmajstra Rudolfa Pekarika.
Neďaleko tankistov zaujali v lese postavenie aj príslušníci prvej mechanizovanej čaty poručíka Ladislava Čániho. Pri plnení úloh si našli čas aj na krátku gratuláciu. Veď ich kolegyňa, vojačka Tímea Kocsiová práve na Lešti v priebehu cvičenia oslávila svoje narodeniny. Pre rodáčku z Veľkých Kapušian a absolventku strojárskej fakulty košickej technickej univerzity je cvičenie ďalšou cennou skúsenosťou. Rovnako aj pre príslušníkov 71. mechanizovaného práporu Armády Českej republiky z Hraníc na Morave pod vedením kapitána Zdeňka Havalu. A to napriek tomu, že v uplynulom období pôsobili najmä v operácii ISAF v Afganistane. „Spolupráca so slovenskými vojakmi, ako aj z ostatných armád pri plnení úloh cvičenia je veľmi dobrá. Na Slovensku sme na cvičení po prvý raz. Na Slovenský štít sme sa pripravovali v podmienkach VVP Libava,“ konštatuje kapitán Havala, ktorý vysoko oceňuje možnosti Centra výcviku Lešť pre prípravu vojakov.
Veliteľka poľskej mechanizovanej čaty na obrnených kolesových vozidlách Rosomak nadporučíčka Justina Boryca z 1. motorizovaného práporu Miedrzyrec na rozdiel od českého veliteľa priestory Lešte dobre pozná. Veď v minulom roku sa zúčastnila na cvičení Ground Pepper.


Vojaci piatich armád cvičia na LeštiVojaci piatich armád cvičia na LeštiVojaci piatich armád cvičia na LeštiVojaci piatich armád cvičia na LeštiVojaci piatich armád cvičia na Lešti2Vojaci piatich armád cvičia na Lešti2Vojaci piatich armád cvičia na Lešti2Vojaci piatich armád cvičia na Lešti2Vojaci piatich armád cvičia na Lešti3Vojaci piatich armád cvičia na Lešti3Vojaci piatich armád cvičia na Lešti3Vojaci piatich armád cvičia na Lešti3Vojaci piatich armád cvičia na Lešti4Vojaci piatich armád cvičia na Lešti4Vojaci piatich armád cvičia na Lešti4Vojaci piatich armád cvičia na Lešti4Vojaci piatich armád cvičia na Lešti5Vojaci piatich armád cvičia na Lešti5Vojaci piatich armád cvičia na Lešti5Vojaci piatich armád cvičia na Lešti5Vojaci piatich armád cvičia na Lešti6Vojaci piatich armád cvičia na Lešti6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 23.09.2015
Čítanosť: 4112
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share