Preskocit navigáciu

Pripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operácie


Pripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operácie
V utorok 6. októbra si široká verejnosť spolu s najvyššími štátnymi a vojenskými predstaviteľmi pripomenula 71. výročie Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá je považovaná za jednu z najťažších horských bitiek druhej svetovej vojny. Začala 8. septembra 1944 a trvala 56 dní. Jej cieľom bolo spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskou armádou v boji proti nacistickej nadvláde. V ťažkých bojoch položilo svoje životy takmer 20-tisíc vojakov Červenej armády a 1 800 vojakov 1. československého armádneho zboru.

K Pamätníku česko-slovenských vojakov na Dukle prišiel vzdať hold a úctu prezident Slovenskej republiky a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Andrej Kiska, predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim, hlavní predstavitelia jednotlivých zložiek Ozbrojených síl SR, predstavitelia Vojenskej kancelárie prezidenta SR na čele s náčelníkom Vojenskej kancelárie prezidenta SR plukovníkom Vladimírom Šimkom, veliteľ Čestnej stráže prezidenta SR plukovník Miroslav Ištván, zahraniční veľvyslanci so svojimi delegáciami, ako aj priami účastníci protifašistického odboja. Na pietnych miestach si vojnoví veteráni v tichej spomienke pripomenuli svojich kamarátov a spolubojovníkov, ktorí v boji za oslobodenie vlasti položili to najcennejšie-svoj život.

„Dukla je silným svedectvom o tom, aká odvaha, hrdinstvo a nesmierna obetavosť sú potrebné, aby sme si znovu vybojovali slobodu, ktorú sme stratili, keď sa mnohí nechali zaslepiť ideológiou a nenávisťou nacizmu a fašizmu, keď nedokázali rozpoznať zlo v zárodku a umožnili mu zničiť krajiny, celé kontinenty a milióny ľudských životov. Je našou úlohou si to pripomínať a našou povinnosťou nedať priestor žiadnej podobe zla, ako bolo to, proti ktorému statoční vojaci pred 71 rokmi na týchto miestach bojovali a obetovali svoje životy,“ zdôraznil vo svojom príhovore prezident Andrej Kiska.
 
K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete Karpatsko-duklianskej operácie na Dukle a vo Svidníku prispeli položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
 

Pripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operáciePripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operáciePripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operáciePripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operáciePripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operáciePripomíname si 71. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 08.10.2015
Čítanosť: 4133
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share